IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Не искате махмурлук? Яжте картофено пюре преди първото питие

11 януари 2014 07 00

Освен това не забравяйте да изпиете чаша мляко преди лягане

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Алкохолът дразни стомаха, нарушава съня и води до гадене и изтощение на следващия ден. Хората, които са злоупотребили със спиртните напитки предната вечер се събуждат с главоболие, сухота в устата, а някои имат и стомашни болки. Това е познат сценарий за мнозина, особено след празници.

Но това не е всичко, за което трябва да се притеснявате. Махмурлукът може да ви направи опасни зад волана, се твърди в скорошно проучване от Университета на Западна Англия.

Изследователите твърдят, че шофьорите с махмурлук правят значително повече грешки на пътя дори и след като алкохолът е извън забранените концентрации в кръвта им.

Причините за това са следните:

Алкохолът е диуретик и води до обезводняване, което от своя страна води до симптоми като главоболие, гадене, диария и раздразнителност.

В същото време нивото на кръвната захар спада, тъй като тялото произвежда твърде много инсулин в отговор на високото съдържание на захар в подсладените питиета. Това допринася за още по-пулсираща глава, вълчи глад и намалена концентрация/силна разсеяност.

Факт е, че някой хора са „имунизирани“ срещу махмурлук или по-точно имат висока толерантност към алкохола, което обаче може да значи, че тялото им вече е повредено от честата консумация на спиртни напитки.

Всички сме срещали хора, които с гордост отбелязват: „Аз не знам какво е махмурлук!“

„Вярно е, че някои хора са по-малко податливи на махмурлук“, казва д-р Сара Джарвис. Това е отчасти, защото някои хора по някаква причина са по-малко предразположени към главоболие, когато тялото им е дехидратирано. Други могат да бъдат по-малко чувствителни към въздействието на токсичното вещество ацеталдехид, което се образува в черния дроб при разграждането на етанола. Но това не означава, че те са имунизирани срещу по-дългосрочните ефекти на алкохола. Един от проблемите е, че хората приемат, че щом имат висока толерантност към спиртните напитки, те няма да им навредят. По ирония на съдбата, те вероятно вече са стигнали до тази вреда.“

Д-р Джарвис допълва: „Източноазиатците трудно преработват етанола, заради липса на вид ензим, и затова се напиват по-бързо и имат по-лош махмурлук. Същото важи и за жените. Ако сте здрава жена и си мислите, че можете да пиете като мъж, то значи се заблуждавате. Дори и да сте с килограмите на средностатистически мъж, вие ще имате повече алкохол в кръвта си.“

Специалистът предупреждава да се избягват тъмните и газираните питиета, защото в тях има примеси и химикали (произведени по време на ферментация), които им придават вкус и цвят, а въглеродният диоксид в мехурчетата ускорява потока на алкохол в червата.

Тоест шампанското, червеното вино, уискито и ракията причиняват значително по-лош махмурлук от водката и джина.

Друго популярно предположение е, че смесването на питиетата прави махмурлука по-силен.

Д-р Джарвис все пак казва, че дори и да се придържате към една и съща напитка цяла нощ, това не значи, че ще избегнете главоболието на сутринта. Зависи какво количество изпиете и колко примеси е съдържала напитката ви.

Някои хора казват, че ако изядете две супени лъжици картофено пюре с масло преди да започнете да пиете, ще забавите скоростта, с която алкохолът ще попадне в в организма ви.

Обезболяващите могат да ви помогнат на сутринта, но трябва да бъдете с повишено внимание. Д-р Джарвис обяснява: „Противовъзпалителното средство ибупрофен е по-ефективно от болкоуспокояващия парацетамол, но имайте предвид, че и двете лекарства могат да навредят на храносмилането ви. По-добре след запоя изпийте чаша мляко преди да си легнете. То ще ви хидратира и ще вдигне нивото на кръвната ви захар. Освен това млякото има антидиуретичен ефект, което означава по-малко разходки до тоалетната и по-спокоен сън. То е алкално и може да противодейства на всяко възпаление в стомаха, причинено от излишък на киселинност.“

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари