IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неща от живота, които не може да научите в училище

20 януари 2014 09 00

От образователните предмети може да научите много, но не толкова, колкото от истинския живот

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Безспорно образованието е ценен дар, който не бива да бъде пренебрегван или подценяван. Има неща обаче, които човек не може да научи в училище, в гимназията или в университета. Това са нещата от живота, с които всеки един от нас се сблъсква само в „реалния“ свят. Разбира се, човек се учи, докато е жив и може би точно това му е интересното на живота!

Ето и част от нещата, които човек научава с годините и сблъсквайки се с ежедневните предизвикателства в истинския свят:

1. Как да управлява своите финанси.

Би било хубаво още от малки децата да бъдат учени на полезни техники и съвети, с които по-лесно след време да управляват парите си. Най-вероятно, ако човек е подготвен от малък, много хора щяха да си спестят редица необмислени и прибързани харчове. Всъщност управлението на финансите е едно от основните неща, които човек научава. Това включва разпределянето на парите между плащане на сметки, попълване на данъчни декларации, застрахователни детайли, закупуване на жилище и т. н.

2. Как да поддържа колата си.

В гимназията младежите не ги учат как да поддържат колата си, макар че още преди да завършат средното си образование, голяма част от тях изкарват книжка. Разбира се, мъжете са доста по-добре запознати с тази тематика, просто защото инстинктивно те се интересуват повече от коли. Когато една жена се сдобие със собствена кола обаче, на нея ѝ се налага да следи кога трябва да смени маслото или дори (ако е много сръчна), сама да смени спукана гума.

3. Да приема критиката добре.

За разлика от гимназията или университета, в реалния свят на човек му се налага да се сблъсква с няколко неприятни реалности. Една от тях е лошият шеф, например. По време на образователния си процес, обикновено хората не се замислят толкова за своето самочувствие, тъй като са фокусирани по-скоро върху своята производителност и постижения. Затова за много млади хора сблъсъкът с първия шеф е критична точка, в която те трябва да се научат да приемат критиката. Само по този начин човек може да преуспее.

4. Да търси и кандидатства за работа.

Макар ролята на образованието да е да направи учащите достатъчно квалифицирани, истината е, че търсенето на работа никак не е лесна задача. Най-малко човек трябва да има познания как да напише добра автобиография, убедително мотивационно писмо или просто как да се държи по време на интервю за работа. С годините човек добива все по-голяма увереност и знания, които му помагат в търсенето на нова и по-добра работа.

5. Да се държат спрямо социалните норми.

Докато хората са млади, особено в тийнейджърските си години, на много от тях им харесва да се изявяват като бунтари. След години обаче човек се научава да се държи и да действа спрямо ситуацията. Това не може да бъде научено в училище, а само с помощта на опита и времето. Ето защо е толкова важно да развивате у себе си качества като увереност, знание, маниери, уважение и други.

6. Да управлява времето си правилно.

Много хора имат един и същи проблем – разсейват се постоянно и отлагат важните задачи за последния момент. Човек може да си остане такъв и на стари години, но със сигурност в много по-малък размер, отколкото, когато е бил младеж. Всъщност все повечето отговорности, които идват с всяка изминала година, правят хората по-отговорни. Ето защо те са „принудени“ да разпределят своето време по-добре и да не го прахосват безцелно.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Никодим ( преди 10 години )
В училище могат да се научат много повече неща за живота но не включени в учебната програма.Може да не важи за всички но аз например там се научих да пестя парите си и да ги харча разумно като избягвам по-паричните групи а и те още тогава се групираха по положение на семействата си и на финансовите възможности.Научих се ,че е прав не този който е прав а който има повече права а и от положението на семейството му.Срещнах се с подлоста и предателството заради лична изгода.Като шофьорски син отраснах покрай и дори под камионите които караше баща ми. От тогава не ми е проблем да се изцапам или да ремонтирам нещо .Обикнах атмосферата на гаражите и работилниците с тяхната естественост и дори миризма.Всякакви машинки са ми по-близки от доста хора.Животните също могат да ми заменят много от човешкото присъствие и направо са ми спасение от гадни и проклети хора.Колкото за интервютата за работа - те са направо прах в очите защото важат връзките сексуалните ,,услуги"и всякакви подли номера спрямо евентуалните конкуренти.Това пък да се научиш да търпиш обидите на шефа си е направо смешно .На това децата се учат още щом започнат да разбират езика на възрастите и дори още по-рано усещайки настроението срещу себе си .Това го могат дори висшите животни.Трудно се свиква с абсурдните разпореждания но те започват още от училище така ,че не бива да се търсят смислени решения от хората на които се плаща за това и са издигнати като началници .Те се ръководят не от логиката ,природните закони или тези на обществото но най-често от своите мании и желание да демонстрират и налагат власта си.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар