IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефовете спряха да се женят за секретарките си

24 февруари 2014 14 20

Според ново проучване мениджърите искат по-високо образовани съпруги

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Според ново американско проучване мъжете вече предпочитат да сключват брак с жени, които са им равноправни партньори и в академично отношение. Тоест, по-високо образованите мъже си взимат за жени дами, които имат същата степен на висше образование, която имат и те самите.

Сватбите между шефа и секретарката скоро ще се превърнат в истинска отживелица, ако тази тенденция продължи да се налага. Проучването доказва, че представителите на силния пол все по-често се оглеждат за подходяща съпруга през 5-те години докато следват в университета, тъй като там те срещат жени, които са от тяхното социално и академично ниво.

В миналото началниците често си взимаха за съпруги своите верни офис помощнички, но според научните изследвания, процентът в това отношение е паднал с цели 40 на сто в сравнение с данните от 1960 г.

Изследователите от „Национално бюро за икономически изследвания“ в САЩ виждат значителен ръст в женитбите между хора със сходно образование през последното десетилетие. Почти половината от мъжете-висшисти, които са се оженили през 2005 г. са си взели за съпруга жена, която също е завършила университет.

Д-р Джон Голдтроп от „Nuffield College“ в Оксфорд заяви пред вестник „Sunday Times“ следното: „Ако се върнем назад към 1960 г. ще видим, че между съпрузите има голяма разлика в нивото на образование – медицинската сестра се омъжва за хирурга, бизнесменът се жени за секретарката, предприемачът за служителката и т. н. Днес мъжете искат жени с по-високо образование и затова университетите често стават мястото за запознанство между бъдещите съпрузи.“

Експертите се опасяват, че тази тенденция ще доведе до още по-голямо неравенство в доходите на домакинствата, тъй като ще има богати и успешни двойки с високи доходи и семейства с ниско образование и съответно ниски доходи. Това значи, че социалното и класово разделение между хората (на принципа бедни-богати) в едно общество ще се увеличи още повече.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Ради ( преди 10 години )
А взели ли с в предвид факта, че през 1960 година жените с висше образование са били с пъти по-малко от сега...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
в Америка може и да е така, тук - не
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар