IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо хората трябва да се грижат за животните

2 март 2014 07 10

Те са живи същества и също като нас чувстват любов и усещат болка

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Чудили ли сте се някога защо някои хора апелират за хуманно отношение към животните, а други са безразлични или дори по-лошо – жестоки към тях? Много хора смятат, че само човешкият вид има проблеми, нужда от помощ и изпитва страдание. Истината обаче е, че животните, също като нас, чувстват любов и усещат болка. Ако човек има сърце, то той не може да дели това сърце на две. Той се отнася добре както към другите хора, така и към животните. За разлика от човешките същества, които в повечето случаи сами определят живота си, животните нямат тази свобода на избор.

До голяма степен те са експлоатирани от хората в името на печалбите или просто за садистично удоволствие. Време е обаче тази ужасяваща тенденция да спре и хората да се научат да се грижат за животните, защото те са по-слаби и беззащитни. Ето някои от най-важните причини, заради които всеки човек трябва да се отнася хуманно към различните животински видове. Те имат право на живот точно както всяко човешко същество.

1. Състрадание. В основата на грижата за хуманното отношение към животните стои състраданието. Именно то не позволява на човек да вреди на животните. По тази причина много хора решават да станат вегетарианци или вегани. Ако все пак това е твърде крайна мярка за вас, купувайте животински продукти само от производители, които отглеждат животните добре. Състраданието може да се изрази и в спасяването на ранено животно, осиновяването на бездомно куче или коте. Има безброй начини, по които човек може да покаже любовта си към животните.

2. Животните са живи същества. Те не съществуват само за да задоволяват нуждите на хората. Те също като нас изпитват любов, привързаност, страдание. Ако станете свидетели на жестокост към животно, незабавно сигнализирайте. В България подобно поведение се наказва от закона. Колкото по-настоятелно и обединено е обществото, толкова по-лесно ще се постигнат резултати.

3. Прави ни по-добри хора. Грижата за животните, по-слабите същества от нас, ни прави по-добри хора. Има редица изследвания, които доказват връзката между жестокостта върху животни и жестокостта върху хората. Много убийци „тренират“ първо върху животни, докато по-късно не се осмелят да отнемат и човешки живот. Не купувайте козметика и препарати, тествани върху животни. Все повече големи фирми спират тази порочна практика, именно заради нейната нехуманност. Винаги избирайте дрехи, обувки и чанти от екокожа.

4. Отговорност. Тъжният факт е, че хората причиняват големи страдания на животните. Разбира се, животът в естествената им среда също е жесток, но никога никое животно няма да убие друго само за удоволствие. Хората не трябва само да говорят как са най-интелигентните същества на Земята, но и да го докажат. Именно наша е отговорността да се грижим за другите същества. Правете всичко, което е по вашите сили. Дори и малката промяна, но при всеки човек, може да доведе до големи промени.

5. Разточителство. Чели ли сте някога статистика за това колко разточителна може да бъде месната диета? Зърната, използвани за изхранване на животните, могат да изхранят много повече хора, отколкото месото на това животно. Ресурсите на нашата планета могат да бъдат използвани много по-рационално и полезно, стига обаче хората да го пожелаят. Всеки човек трябва да е наясно как неговите избори повлияват на света.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари