IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нещата, за които жените са съдени по-остро от мъжете

13 март 2014 06 50

Защо в света все още има двойни стандарти по отношения на двата пола?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Когато става въпрос за пол, двойните стандарти са си все още живи и здрави. Нека си го кажем: въпреки всичките борби за равенството между половете, въпреки движението феминизъм, въпреки негативното отношение към половата дискриминация (сексизъм), все още много хора очакват различни неща от мъжете и жените.

Все още на жените, които изкарват прехраната си с участие в разголени фотосесии, не се гледа с добро око. В същото време за безработните мъже, издържани от нежните си половинки, се казва просто, че те са „в труден период от живота си и все някога ще си стъпят на краката“.

В тази връзка сайтът Reddit направи анкета сред потребителите си, за да разбере кои са нещата, за които жените продължават да са съдени от обществото в пъти по-строго от мъжете.

Ето и топ 5:

1. За голяма бройка сексуални партньори. В това отношение двойният стандарт едва ли някога ще бъде премахнат. Ако една жена е освободена сексуално и има завидна колекция от екслюбовници (като продължава да търси мъжа с главно „М“), получава лесно етикета „лека жена“. От друга страна мъж, който е спал с много жени, се счита за женкар, но другите мъже му завиждат, а не го съдят.

2. За липса на домакински способности. Около 81 процента от мъжете са разхвърляни, а около 87 процента от жените все още вършат по-голямата част от домакинската работа. Въпреки това, ако в дома на една жена цари хаос, тя ще бъде съдена много по-остро, в сравнение с мъж, чийто дом е заприличал на кочина.

3. За наднормено тегло. Въпреки, че и мъжете, и жените изпитват предразсъдъци на тема свръх тегло, проучванията са установили, че жените с наднормено тегло чувстват по-голям обществен натиск да отслабнат, в сравнение с мъжете, които имат излишни килограми.

4. За остър ум или проява на арогантност. Ако една жена е твърде настоятелна, умна, властна и дори агресивна или арогантна, тя ще бъде наричана „кучка“ и ще бъде мразена от околните. Ако обаче тези качества принадлежат на мъж, той ще бъде смятан просто за „надут пич“ с очевидни лидерски умения.

5. За нежеланието на човек да има деца. Жените, които не искат да имат деца са наричани „безчувствени, фригидни егоистки и мъжкарани“, които се държат противоестествено. От друга страна мъжете, които смятат, че не са готови да стават бащи, не получават подобни критики. За тях се допуска, че могат да изчакат повече време, за да решат дали искат или не искат деца. Дори да се сдобият с дете след 50-те, никой няма да ги съди.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Дени ( преди 10 години )
до Аз: Ами супер, значи си вземи такъв. Жалкото е че вече станаха прекалено много, и освен теб не знам много жени да приемат шкембовците, освен ако не са богати. А даже вече и тия не вървят.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Аз ( преди 10 години )
Много вярно казано. Мъж със шкембе - приемам, но жена с такова - НЕ!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Дени ( преди 10 години )
С това за теглото не съм съгласна. Една жена може да е пищна, приятно закръглена, ама един мъж..... си е дебел. И изглеждат много по-зле мъжете с някое килце отгоре.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )