IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигурните признаци, че сте самовлюбен

25 април 2014 11 50

Погледнете се в огледалото и си признайте честно дали нямате някои от следните характеристики

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Изследванията показват, че е много по-вероятно да откриете един истински нарцис, облечен в костюм, някъде сред висшата йерархия в своята фирма, отколкото да го срещнете да крачи смирено по улицата.

Това е така, защото чертите, които правят нарцистичните хора толкова трудни за понасяне са тяхната постоянна нужда от внимание, желанието им винаги да контролират ситуацията, безпощадността им когато става дума за задоволяване на техните нужди и т. н. Всичко това ги тласка или към лидерски позиции в бизнеса, или към артистични професии, където могат да постигнат слава и да имат много фенове.

Но какво точно представлява нарцистичното поведение и какви са неговите характеристики? Ето и повече за това:

– Нарцисите обикновено се целят към лидерски позиции, тъй като имат желание да доминират над другите.

– Нарцисите мразят да показват емоциите и чувствата си, защото това ги кара да се чувстват уязвими или зависими.

– Установено е, че мъжете са по-склонни да бъдат нарцистични, отколкото жените.

– Пикът на нарцисизмът е по време на юношеството, а хубавото е, че намалява с възрастта.

– Нарцисите се смятат за по-атрактивни физически, в сравнение с другите хора.

– Те се смятат за по-талантливи, по-стилни, по-умни и т. н. Често те се насочват към артистични професии. Кание Уест е един добър пример за това.

– Нарцисите са по-заядливи и по-арогантни от другите, а скромността не е сред качествата им.

– Те са склонни да използват по-провокативен, дори саркастичен език с цел да въздействат сексуално на противоположния пол. Като цяло си падат прелъстители.

– Те обичат да бъдат в центъра на вниманието и да поддържат разговора около собствената си личност. Когато разговорът не засяга персоната им, те губят интерес.

– Обикновено те са кръшкачи и често мамят постоянните си партньори.

– Те трудно създават дългосрочни отношения, защото все не могат да намерят човек, който да се доближава поне малко до тяхното съвършенство.

– Нарцистичните хора умишлено поддържат положителен образ за себе си, защото иначе няма да има кой да ги аплодира, а те не могат да живеят без аплодисменти.

– Обикновено те или са били игнорирани от родителите си, или са били обожавани и издигани на пиедестал от тях. И двете неща водят до завишаване на егото.

– Те си избират или добре изглеждащи приятели, или такива, от които могат да имат някаква полза (например хора с висок социален статус).

– Психолозите говорят за „двете лица на нарцисизма“. На единият полюс е хиперагресивния, суперсилен тип като Доналд Тръмп. На другия полюс са скритите нарциси, които са интровертни, свръхчувствителни, отбранителни и тревожни, но също като първия тип са високомерни, арогантни и властни.

– Те не зачитат нуждите на другите.

– Те могат да контролират, без да се ядосват. В случай на романтични взаимоотношения, нарцисите контролират половинката си с неодобрителни погледи и наказателно поведение. Те потискат своя партньор, създават му комплекси и подкопават способността му да направи собствен избор.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )