IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 навика, които водят до депресия

7 май 2014 08 40

Бързо се отървете от тях!

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всеки, който някога е изпадал в депресия, знае колко опустошителни ефекти има тя върху здравето и физиката. За някои хора това е дори болестно състояние, с което не могат да се преборят цял живот.

Страдащите от депресия губят реална представа за случващото се край тях, спират да се грижат за себе си и загубват ясната си преценка. Заболяването е много опасно и дори може да причини смъртта на потъналия в меланхолия, апатия и безвремие човек.

За да не стигнете до това тежко състояние е хубаво да вземете превантивни мерки и да се отървете от вредните навици, които неусетно могат да ви потопят в дълбоките води на депресията.

Ето ги и тях:

1. Липса на упражнения

Липсата на движение за сметка на залежаване на дивана кара хората да стават мързеливи и затлъстели. Надебеляването и нежеланието за излизане водят до депресия. Те действат силно и на самочувствието.

Упражненията водят до освобождаването на серотонин и допамин, които са хормони на щастието и задоволството.

2. Неподходяща диета

Здравословната храна е важна не само за здравето, а и за ума ви. Омега 3 мазнините са считани за храна за мозъка и нашето тяло не може да ги произвежда само. Лишите ли мозъка си от тях, вие го обричате на депресия. Рибите и другите морски създания са добър източник на тези мазнини.

3. Липса на сън и висок стрес

Учените препоръчват да спите поне 7-8 часа на денонощие. В противен случай създавате подходяща среда за депресията. Ако не се наспивате, ще бъдете леснораздразними и параноични. Освен това няма да се представяте добре на работното място, което пък ще доведе до повече стрес.

Колкото по-стресирани сте, толкова по-малко ще спите и така попадате в един омагьосан кръг.

4. Изолацията

Изолацията е най-лошото нещо, което може да си причините. Според много изследвания, хората с голям кръг социални контакти по-трудно се депресират. Затворите ли се в собствената си глава, много лесно ще намерите нещо, което да ви разстрои и натъжи.

Като човешки същества е съвсем естествено да търсим контакт. Когато той липсва, умствената ни способност се пречупва и не можем да се справим с напрежението в живота.

5. Негативизмът

Негативните мисли са в основата на депресията. Спрете да мислите за заплахите, отхвърлянето, грешките си, защото така няма да може да продължите напред.

Има неща на света, които просто не може да контролирате и ако се вторачите в тях, ще спрете да контролирате и тези, които са във вашите сили.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
е, за негативизмът - добро утро!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар