IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Признаците, че все се стараете да угодите на другите

9 май 2014 07 50

Променяте ли се като хамелеон, за да се нагодите към близките си?

Кадър от филма "Навитакът"; Снимка: outnow.ch

Кадър от филма "Навитакът"; Снимка: outnow.ch

Всеки човек има вътрешно желание да угоди на околните, за да им се хареса, но при някои хора този стремеж е направо патологичен. Желанието да се харесаш на другите е характерна черта на младежта. В по-младите си години човек се чуди какво да направи в името на това да бъде по-готин, по-търсен и по-популярен сред връстниците си, като някой път се държи манипулативно, друг път се прави на такъв, какъвто не е и т. н.

С течение на времето този стремеж се притъпява и човек се научава да се харесва и приема, освобождавайки се от комплексите. Все пак при много хора желанието да угаждат на другите си остава, като някои път те го правят с надеждата да получат същото в замяна – един вид с користна цел.

Въпросът е в това, че хората, които вечно угаждат на другите, понякога пренебрегват своето его и това засяга отношенията им с другите.

Постепенно всичките им близки започват да ги приемат за даденост и да ги използват. Най-големият проблем на тези хора е фактът, че те нямат принципи в живота и се променят като хамелеон, само и само да се нагодят към другите.

10 сигурни признака, че все се стараете да угодите на другите:

1. Засипвате хората около себе си с комплименти. Не бъдете прекалено щедри с комплиментите и ласкателствата си особено, когато сте около приятели или колеги. Ще има хора, които ще си помислят, че това е проява на лицемерие от ваша страна.

2. Спестявате искреното си мнение. Не е нужно винаги да се съгласявате с мнението на другите. Вие също сте личност с предпочитания, разбирания и принципи и трябва да ги отстоявате.

3. Не можете да отказвате. Това, че някой път ще отговорите с категорично „не“ не трябва да ви притеснява. Животът е такъв – все някога ще се наложи да обидите някого в името на нещо добро.

4. Сложили сте си маската на вечно позитивния човек. Ако сте човек с положителна нагласа към живота, който вечно е усмихнат и доволен, браво на вас. Ако обаче това е маска за пред приятелите или колегите ви, то много лошо. По този начин вие трупате гнева вътре в себе си и рано или късно той ще избухне като бомба.

5. Прекалено лесно раним сте. Ако сте прекалено чувствителни и все си мислите, че близките ви пренебрегват, то вие явно имате нужда да бъдете харесвани, обичани и търсени през цялото време.

6. Склонни сте на големи жертви за другите. Ако сте готови да пожертвате собственото си щастие, за да угодите на някой друг и да спечелите одобрението му, то това говори много лошо за вас.

7. Не можете да приемате критика. Хората, които угаждат на другите по принцип имат ниско самочувствие и трудно понасят критиката.

8. Лъжете, но не си признавате. Ако не сте честен към себе си, за собствените си интереси и предпочитания като ги променяте непрекъснато за да могат те да съвпадат с интересите на приятелите ви/половинката ви, то нещо не е наред.

9. Казвате „съжалявам“, „моля“ и „благодаря“ без да се замисляте. Ако за вас това са думи-клишета, които ви карат да изглеждате по-сговорчиви и любезни с другите, може би е време да вникнете в смисъла на тези вълшебни думи и да ги използвате по предназначение.

10. Мразите конфронтацията. Ако прекарвате няколко безсънни нощи, след най-малкия спор с приятел, то вие определено сте този тип човек, за който говорим. Една личност трябва да може да отстоява позицията си, дори ако се наложи да влезе в спор заради нея.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )