IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е добре да бъдете егоист

16 май 2014 14 30

5 причини защо трябва да сте номер едно в живота си

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

По принцип в личния живот и по-точно с най-близкия си човек, не е добре да бъдете егоист, защото това може да разруши връзката ви. Във всяка друга област от живота обаче, да сте егоист си има своите предимства. Истината е, че човек трябва да се опита да бъде номер едно в живота си и да не поставя чуждите нужди пред своите собствени.

Човек трябва да бъде сам най-добрия си приятел и да полага грижи най-вече за себе си. В крайна сметка той се ражда и умира сам и прекарва най-много време от живота си в своята си компания.

Ето и пет причини, заради които си заслужава да бъдете егоист:

1. Никой няма да го е грижа за вас, така както вас ще ви е грижа за себе си.

Майките са изключение от това правило. Но можете да поставяте под съмнение всички други хора в живота си. В крайна сметка всеки си има свой собствен живот за живеене и е логично да го е грижа най-вече за този факт. Когато ние полагаме грижи за някого, ние сме склонни да взимаме екстремни мерки, за да гарантираме щастието на това лице. Понякога тази грижа обаче не е реципрочна и ние не получаваме толкова количество любов, колкото даваме.

Някои хора са лоялни по природа и този факт не ги ядосва. Те са щастливи, че живеят за щастието на някой друг – това е техен избор. И все пак по-разумно е да инвестирате тези усилия и време в себе си, защото положителните резултати от това също ще ви направят безкрайно доволни.

2. Хората могат да излъжат очакванията ви.

Има нещо вярно в това, че колкото повече енергия и усилия влагаме в един човек, толкова по-вероятно е той да излъже очакванията ни. За това не рискувайте другият да започне да ви приема за даденост. Изисквайте от близките си и те да се съобразяват с вас и вашите планове, а не да става само обратното. Не се притеснявайте, че някой ще ви се разсърди. Не се тревожете прекалено много за другите и не се опитвайте да живеете според техните очаквания.

3. Хората ще ви разочароват.

Това едва ли ви изненадва. Дори никога да не ви се случи, добре е да имате едно на ум. Предателството е част от човешката природа и затова е добре да го очаквате, за да не бъдете прекалено изненадани и дори шокирани от него.

4. Хората невинаги връщат услугите.

Реципрочността е хубаво качество, но това не е задължително. Не очаквайте, че хората винаги ще отварят вратата си за вас, само защото вие сте го направили за тях. Такъв е животът – несправедлив. Ласките и милите жестове са хубави, но не и ако само вие ги давате и правите.

5. Не се влияйте лесно от другите.

Често човек се повлиява от тълпата или от хората, които са най-близо до него. Онези, с които прекарваме най-много време, имат огромно въздействие върху нашите решения, върху нашето поведение и най-важното – върху нашия стремеж за успех. Замислете се дали някой около вас не убива тези ваши лични стремежи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Тройак Ахилова ( преди 9 години )
Статията е пълан глупост! Не може да ТРЯБВА да бъдете нещо - или сте егоист и не ви пука, или не сте и каквото и да прочетете няма как да станете...най-добре не четете такива неща, а си живейте живота такъв, какъвто сте
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Ако здравословничт егоизъм е любов - то трябва да сме егоисти!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
по- добре индивидуал ( преди 9 години )
До Trial: А ти си от болшевиките, които са по- противни и от "десните индивидуалисти"... Хващат ме лудите като чуя някой да ми прокламира разни комуни и техните откачени действия!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
муспи ( преди 9 години )
Свят от егоисти изважда на повърхноста баш егоистите, и тяхният егоизъм вече е да не допуснат други мераклии. Обединяват се в световна мафия за да подържат статуквото. Познато до втръсване, а и отвръщение.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Амбър ( преди 9 години )
В статията не става въпрос да си егоист и да не зачиташ другите. Просто не трябва да се раздаваш безрезервно и да очакваш същото от останалите. Обичайте себе си, грижете се за себе си и живейте :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Статията не дава ясно обяснение защо трябва да търпим всичко това. И какво ,,удовлетворение,, ще получим ако го търпим. Според мен вредите са много повече от ползите.Време е Земята да бъде ОСНОВНО ПРОЧИСТЕНА.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
д-р Димитрова: ( преди 9 години )
Pufpaf, аз една цяла година работих с трима върли пушачи в една стая, които изобщо не искаха да знаят мнението ми по въпроса. Една цяла година бях с почти постоянна хрема и фарингит. Нямах избор, тябваше да търпя. Не това ме накара да напусна след около 4 години, а друг вид егоизъм и безчоечност. Но ,,колегите,, - егоисти ми бяха ясни още след първата година. Така че - егоизъм в нЕкой друг живот!:)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Trial ( преди 9 години )
"Статията" горе е чудесен пример на "дясна"/имперска/индивидуалистка пропаганда, чиито автори целят да "убедят" човечеството, че видиш ли, да се самоизяждаме, конкурирайки се един с друг, е по-добре от това да кооперираме и да си помагаме за напред. Като цяло - болни мозъци... :/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Pufpaf ( преди 9 години )
Най-много мразя егоистите ! Веднъж пътуваме 5 човека е една кола, аз седя отзад по средата и това на връщане от един футболен мач и човека до мен бръкна в джоба извади си цигарите и си запали без да попита нито шофьора нито някой от пътуващите в колата, дали е проблем ако пушили или не. Не е нужно да казвам, че аз не съм пушач и много мразя цигарен дим и не искам да се тровя. Ако искам да се тровя ще го направя сам, защото по дяволите някой друг ще ме трови !Разбирате ли защо мразя егоистите, защото на тях не им пука за никой ! Нека някоя жена да си хване такъв мъж егоист и да видим колко щастлив живот ще има !!!!!!! Тези нещастници, които правят протести да отпадне забраната за пушенето са едни *** ЕГОИСТИ !!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Именно по тези причини краят на човешкия род е съвсем, съвсем близо. И не може да бъде отложен.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар