IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво приемате за даденост, когато не пътувате

11 юни 2014 14 00

И кои са нещата, които осъзнавате, след като сте били далече от дома си

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Пътуването в чужбина е вълшебно преживяване. Независимо дали става въпрос за две седмици или пет години – времето, прекарано в друга страна е много важно и ще ви промени. То ще промени вашите възгледи, начина по който гледате на света, вас като цяло. В крайна сметка човек не може да живее в друг свят, без да е направил преоценка на своя собствен.

Пътуването носи много плюсове. Тръпката от това да разшириш познанията си, да се сблъскаш с нови култури и традиции, да предизвикваш себе си, някои хора да ти липсват много, да опиташ нова и безумно вкусна храна. Едно от най-важните чувства обаче, които човек изпитва, когато е в чужбина, е неистовото желание да се върне у дома.

Благодарение на това чувство човек осъзнава много истини. Разбира се, че е имало много неща, които е приемал за даденост в своята страна, на своето място. Ето и най-важните от тях:

1. Любовта на семейството. Отнема много време, за да може да осъзнаете колко много всъщност ви липсва домът. Само след като сте напуснали своята „крепост“, разбирате и оценявате всички нейни плюсове и удобства. Изведнъж ястията на майка ви вече не са скучни, а стават топли, вкусни и успокояващи. Особено, ако сте били на другия край на света, където храната е много по-различна от това, с което сте свикнали да се храните. Всички тривиални случки от ежедневието и дори досадните на моменти родители, братя и сестри в един момент започват много да ви липсват. И всъщност осъзнавате какви късметлии сте, че ги имате.

2. Колко безсмислено е да се ядосвате. Драмите остават далече в миналото, след като осъзнаете колко незначителни са те на фона на целия свят. След като сте прелетели през океани или пък посетили страни от третия свят, вече нищо не е такова, каквото е било. Изведнъж разбирате, че дребните проблеми са безсмислени, защото животът е твърде кратък, за да го разваляте. Малките неща стават маловажни след всичко, което сте видели и преживели.

3. Нещата, без които не може да живеете. Без значение дали това е кисело мляко или пък любимото ястие, което майка ви ви готви – някои на пръв поглед малки неща се оказват много важни за вас. Те правят деня ви по-хубав, а когато не можете да ги получите – стойността им се увеличава още повече. Това е хубаво, защото по този начин може да видите нещата в нова светлина и да оцените дори дребните неща.

4. Красотата на общуването. За съжаление човек няма как да знае всички езици и когато отиде в страна, чийто език не може да говори (или другите не могат да го разбират), осъзнава колко е хубаво да има свобода да се изразява. Да описва чувствата и мислите си с всички прекрасни думи, които родният му език позволява. Способността на хората да общуват помежду си е едно от най-важните умения.

5. Светът, в който живеете. След пътуване, особено по-дълго, вие започвате да гледате с други очи на света около вас. Променя се вашата перспектива. Често ставате по-добри, разбиращи и оценяващи всичко, с което разполагате. Разбирате, че не бива да приемате живота си за даденост, а да се радвате за него, тъй като милиони хора по целия свят живеят много по-бедно и тъжно от вас.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )