IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдете благодарни и преобразете живота си

3 юли 2014 08 10

Ще забележите много положителни промени

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Един от най-важните уроци, които човек трябва да усвои, е да бъде благодарен. Всички хора имат мечти и цели, винаги искат още нещо по-добро за себе си, но забравят, че всъщност животът им в този момент заслужава да бъде оценен.

Човек трябва да бъде благодарен и признателен за това, което има и да го оценява, докато го има, а не едва когато го загуби. Истинската благодарност към живота трябва да се превърне в мантра за всеки човек. Именно тя има силата да преобрази живота му и да го накара да се почувства по-спокоен и щастлив.

Ако бъдете благодарни за живота, който имате, вие ще забележите няколко положителни промени:

1. Ще започнете да виждате позитивното във всичко.

Ежедневната благодарност наистина може да промени вашия мозък, давайки ви възможност да погледнете на живота си през друга призма. Когато човек е признателен, той вижда всичко откъм неговата положителна страна. Не забравяйте, че вашето възприятие е вашата реалност. Променяйки своето възприятие, вие променяте и действителността.

2. Ще бъдете по-щастливи.

След проведен експеримент изследователите установили, че практикуването на благодарност намалява симптомите на депресия. Това се обяснява с отделянето на повече допамин – хормона на щастието. Ето защо, ако бъдете благодарни за нещо всеки ден, вие ще се чувствате и по-щастливи.

3. Ще взимате по-добри решения.

След като сте усвоили практиката на благодарността, вие ще имате много по-добро критично мислене в процесите на вземане на решения. Също така вие ще започнете да поемате повече рискове, виждайки положителното в тях.

4. Ще бъдете физически по-здрави.

Проучване от 2009 година показва, че хората, които са по-благодарни, имат по-високи нива на активност в хипоталамуса. Хипоталамусът участва в регулирането на телесни функции като глад, жажда, метаболизъм, телесна температура, умора и стрес. Това обяснява положителните физически подобрения, които се наблюдават при благодарните хора.

5. Ще спите по-добре, което ще ограничи безсънието и тревожността.

Когато сте доволни от живота си, проблемите изглеждат някак по-малки. Това ви позволява да заспивате по-бързо и да се наспивате по-добре. От тук идват и намалените нива на тревожност, безсъние и лошо настроение.

6. Ще се чувствате късметлии в живота.

Може да „обвинявате“ закона за привличането или да го отдавате просто на вече придобитите умения да гледате на света по-положително, но вие ще се чувствате по-щастливи. Ще имате усещането, че сте късметлии и че ви се случват предимно хубави неща.

7. Ще имате по-здравословни отношения.

След като се фокусирате върху положителните страни на даден човек и отношенията ви с него, вие ще мислите много по-малко за проблемите и нещата, от които не сте доволни. Това ще намали напрежението и ще ви помогне да погледнете на нещата от различен ъгъл. Вашето положително отношение може да подтикне и другия човек да се държи по този начин и много по-лесно да изгладите противоречията си.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Анонимен ( преди 9 години )