IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересни факти за усмивката

4 август 2014 13 40

Нещото, което може да ощастливи всеки човек

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Усмивката е едно от най-мощните оръжия, с които човек разполага. Тя не струва нищо, но дава много. Какъв ли всъщност щеше да бъде светът, ако хората не можеха да се усмихват?

Със сигурност далеч по-мрачен, отколкото е сега. Едва ли един ден може да се нарече ползотворен и истински, ако човек не се е усмихнал искрено поне няколко пъти.

По повод усмивките и тяхната сила, ето няколко интересни факти:

1. Те предават емоция. Един от добре познатите факти за усмивката е, че чрез нея човек може да предава емоция. До голяма степен усмивките се свързват със щастие, радост и романтика.

Въпреки това хората се усмихват по много различни причини, някои от които включват усмихването като механизъм за справяне с далеч по-негативни емоции като гняв, тъга или мъка. Усмихнатият човек също така е способен да ви излъже, като по този начин по-лесно прикрива измамата си.

2. Те ни подмладяват. Когато сте наистина щастливи и ви идва да се усмихнете, цялото ви поведение се променя – наистина невероятно. Конкретно, лицевите мускули се променят от върха на челото до ръба на брадичката. Очите също реагират по начин, който не може да бъде фалшифициран. Мускулите на лицето се стягат, създавайки младежкия блясък на кожата. Всичко това прави промяна в структурата на лицето и може да ви помогне да изглеждате по-млади.

3. Химическа реакция. Усмивката освобождава повече ендорфини от мозъка, които както всички знаем, ни карат да се чувстваме щастливи. Когато се усмихвате, вашите мозъци реагират на променящите се лицеви мускули.

Реално или фалшиво, това е действие, което предизвиква отделянето на хормона на щастието. Така че в този случай няма значение на какво се усмихвате – ползата винаги е налице. Колкото повече се усмихвате, толкова по-щастливи се чувствате.

4. Физическо здраве. Същите тези ендорфини имат действие на болкоуспокояващи. Освен че усмивката увеличава производството на хормона на щастието, тя намалява отделянето на кортизол – хормонът, който допринася за негативните чувства. Усмивките също така помагат за засилване на имунната система, защото отпускат тялото, като по този начин позволяват на имунитета да реагира по-бързо.

5. Облекчаване на стреса. Забавянето на дишането и промяната на изражението на лицето може да има незабавен положителен ефект върху намаляването нивото на стреса.

6. Отразяват се на успеха. Усмихнатите хора на снимки внушават доверие, компетентност и професионализъм. Взети заедно, тези черти ви карат да изглеждате по-успешни.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )