IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Причините, заради които трябва да спрете с извиненията

13 август 2014 07 01

И да вземете живота си в ръце

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

„Но“ - това е дума, която променя изречението, намеренията, а дори и действията. Тя има способността на контролира човек, без дори той самият да го осъзнава. „Искам да отслабна, но...“, „Искам да сменя работата си, но...“ - това са само малка част от примерите за това как думичката „но“ може да служи като оправдание или извинение на нечий неуспех.

Всъщност няма значение какво следва след „но“. Важното е, че след него следва нещо, което ви спира да вземете живота си в ръце и да не обвинявате всичко и всички други за неуспехите си. В крайна сметка, ако наистина искате да влезете във форма или да се захванете с нещо различно по отношение на професионалната си сфера, тогава направете го!

Ето и кои са причините, заради които трябва да спрете с извиненията и честата употреба на думата „но“:

1. Извиненията спират вашето развитие.

 Може би сте чували за силата на положителното мислене? Същата сила има и негативното. Ако постоянно се оплаквате и казвате как не може да направите дадено нещо, то вие със сигурност няма да успеете да го направите. Истината е, че това, което мислите и говорите, привличате в живота си. Когато се оплаквате, вие признавате, че обстоятелствата са по-силни от вас и вашата воля. По този начин пропускате възможности и спирате своето собствено развитие.

2. Извиненията понижават вашето самочувствие.

Всеки ден се събуждате с мисълта, че нещо в живота ви не е наред и че вие не може да се справите с отрицателните си емоции и чувства. След като самите вие постоянно акцентирате върху негативното и вашата неспособност да промените ситуацията, вашето самочувствие автоматично се срива.


3. Извиненията са загуба на енергия.

Представете си, че може да използвате времето, в което се оплаквате, за нещо много по-полезно. Представете си, че вместо да мрънкате, вие трябва да се опитате да промените нещо, да направите нещо добро за себе си. Според експерти притесненията отнемат много от енергията на човек, която иначе може да вложите в постигането на желаната цел.

4. С извинения нищо не печелите.

Макар привидно да успокоявате себе си, с оправданията не постигате нищо. Дълбоко в себе си вие сте наясно, че не ситуацията е виновна, а вашето недостатъчно желание да промените нещата.

5. Извиненията са твърде лесен изход.

Вие никога няма да прочетете за някой успешен човек, който постоянно се е самосъжалявал и е оправдавал всеки свой неуспех с обстоятелства, които не зависят от него. Успешните хора не мрънкат и не се извиняват. Те взимат живота си в ръце и правят дори невъзможното, за да постигнат това, което искат.

6. Извиненията скриват вашата същност. Ако постоянно си повтаряте, че не може да направите нещо, че то не е по вашите сили – вие никога няма да достигнете до онзи момент, в който да изненадате дори себе си със своите възможности. Никога няма да може да използвате своя пълен потенциал, което наистина е жалко. Време е да спрете да се криете зад думичката „но“ и сами да направлявате живота си.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )