IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трябва да бъдете себе си

3 октомври 2014 09 20

Без да се преструвате на някой, който всъщност не сте

Кадър от филма "Monte Carlo"; Снимка: outnow.ch

Кадър от филма "Monte Carlo"; Снимка: outnow.ch

Вие може да бъдете всичко, което поискате, но не и всеки, когото пожелаете. Можете да бъдете учени, готвачи, танцьори, предприемачи, писатели, художници, астронавти, но истината е, че всъщност нямате друг избор, освен да бъдете самите себе си.

Много хора се опитват да бъдат някой друг, но в крайна сметка рано или късно се провалят. Единственият и най-мъдър избор, който може да направите, е да обикнете своята същност и да не се опитвате да имитирате някоя чужда. Опознайте себе си и намерете начин да акцентирате върху положителните си черти и да работите за подобряване на лошите.

Само по този начин ще бъдете или поне ще се доближите до човека, който искате да бъдете. Ето и причините, заради които не си струва да се преструвате на някой, който всъщност не сте:

1. Почти със сигурност ще се провалите. Да се правите на някой, който всъщност не сте, никак не е лесна работа. Този вид трансформация обикновено не е устойчива и възможностите за провал са много повече от тези за успех. Освен това съществуват безброй ситуации, за които вие няма да бъдете подготвени и ще трябва да покажете истинската си същност.

2. Ако все пак успеете, със сигурност няма да бъдете щастливи. Тъй като вие постоянно ще трябва да потискате някои свои черти и да акцентирате върху такива, които не ви карат да се чувствате удобно. По този начин вие си създавате огромно вътрешно напрежение – постоянно трябва да мислите по неестествен за вас начин, да действате, както не бихте постъпили и т. н.

3. Дългото преструване рано или късно ще ви изиграе лоша шега. Вие може да се преструвате с месеци, защо не и години, но рано или късно това ще се обърне срещу вас. Ще разочаровате хората, които са ви повярвали и още по-лошо – ще разочаровате себе си, тъй като през цялото време сте живели живот, който не ви е бил отреден.

4. Когато приемете поражението, вие ще причините огромни щети на ума си, на тялото си, на отношенията с другите хора и въобще на целия си живот. Големите промени в личностните черти обикновено се появяват в 20-те или 30-те години на човек, когато умът му е най-склонен да се промени. Това означава, че животът преди промяната не ви е бил по вкуса или просто не сте могли да го оцените. Дори да се променяте, мислейки за добро, в даден момент може да загубите всичко, което сте постигнали дотогава. Запомнете, че може да усъвършенствате себе си, но не и да си присвоите чужда самоличност.

5. Вие сте си вие. Никога не сте били и няма да бъдете някой друг. Вашите преживявания, възпитание, среда и т. н. кодират у вас някои поведенчески черти и определена линия на мислене. Няма как да изтриете всичко от ума си и да напишете ново върху празното пространство. Вие сте си вие. Приемете го.

6. Преструвайки се на някой друг, всъщност може да загубите себе си. Може би в началото именно това е било вашето желание, но замислете се – наистина ли искате да „погребете“ своето истинско Аз, заменяйки го с някаква маска? Бихте ли се чувствали добре, ако след време не си спомняте какви сте били, но продължавате дълбоко в себе си да се чувствате „фалшиви“?

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари