Оставате ли „на червено“ още в средата на месеца? Много хора имат проблем с разпределянето на финансите си и живеят от заплата на заплата, но още след първите две седмици започват да искат заеми, защото се оказва, че имат грешна преценка за разходите си. Когато сте двама, от една страна е по-лесно, защото има от кого да поискате пари.

Ето и какво да направите, за да менажирате финансите си по-добре, особено ако сте обвързани.

1. Направете си депозит

Още с получаването на заплатата, заделете 10 % от нея и веднага я вкарайте в своя депозит. Така ще имате пари за черни дни, а и освен това няма да може да похарчите заделеното. Може дори да поискате такава услуга, в която при превеждането на сумата в дебитната ви карта, част да отива в депозитната ви сметка.

Още по темата

2. Направете си списък с разходите

До голяма степен той ще се покрива всеки месец и в това няма лошо. Така ще може нагледно да изчислите каква част веднага трябва да отиде за покриване на сметки и с какво разполагате след това.

3. Правете домашни събирания, вместо всеки уикенд да харчите големи суми по заведенията

Не е необходимо да се отказвате от нощния живот, но пък може да спестите немалко пари, ако го разредите. Викайте приятели у дома, където при всички положения храната и алкохолът ще са по-евтини.

4. Следвайте 10-дневното правило

Искате да си купите нещо голямо и не чак толкова евтино? Не действайте импулсивно, а помислете 10 дни. Ако след това продължавате да го искате и да намирате приложението му за необходимо, действайте.