IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как вашето куче ви прави по-добър човек

7 октомври 2014 14 01

Ползите, на които се радвате от съвместния си живот с него

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Неведнъж сте чували, че кучето е най-добрият приятел на човека. Ако имате сладко космато създание, което да ви чака всеки ден у дома, вероятно сте осъзнали, че това наистина е така. В момента няма да се съсредоточаваме върху темата защо животните заслужават да бъдат обичани и гледани, тъй като хората, които знаят отговорите на тези въпроси, вече имат поне един домашен любимец у дома.

Всъщност останалите хора, които все още се колебаят дали семейството им да се сдобие с още един член, се нуждаят от „помощ“, за да вземат правилното решение. На първо място трябва да кажем, че когато човек стане горд собственик на куче, то така променя живота му, че неосъзнато той се превръща в по-добър човек.

Достатъчен плюс, за да се замислите за куче, нали? Ето и по какъв начин вашето куче (или бъдещото ви такова) (ще) влияе положително на вашата личност:

1. Показва ви красотата на безусловната любов. Вашето куче ще ви обича без значение какво се случва в живота ви – повишават ви на работа, уволняват ви, срещате любовта на живота си, имате бебе, разболявате се и т. н. Вашият домашен любимец ще ви обича и в най-добрите и в най-трудните ви моменти, независимо от вашия външен вид, от вашите пари, от вашия успех или пък социален статус. Кучето ви ще ви обича, дори да му се скарате или пък, ако без да искате настъпите опашката му. Всеки ваш грях е простен, заради голямото му щедро сърце.

2. Кара ви да живеете всеки ваш ден с вълнение. Повечето хора разхождат кучетата си по едни и същи маршрути. Въпреки това домашните любимци са толкова ентусиазирани всеки път, сякаш виждат това дърво или тази пътека за първи път. Обикновено кучетата изпитват любопитство към всичко, което ги заобикаля, дори вече да са го опознали доста повече от веднъж. Те умеят да се наслаждават на настоящия момент с голямо вълнение.

3. Помага на вашия социален живот. Идеята, че не трябва да говорите с непознати избледнява, когато сте с кучето си. То е причина за започването на много разговори, което от своя страна пък ви прави много по-социални и общителни. Има достатъчно любопитни хора, които ще се спрат при вас, ще попитат нещо за домашния ви любимец, ще искат да го поздравят и т. н. По този начин има реален шанс да се запознаете с интересни хора, както и да се научите да общувате по-свободно с всички.

4. Показва ви ефективността на правилата и границите. Кучетата са изключително добри и послушни, когато имат структурирано ежедневие и са наясно с правилата. Когато правилата са ясни, домашните любимци се държат културно и не създават проблеми у дома. Същият метод следва да се прилага и върху хората, за да се радват те на успех. Колкото по-бързо поставите граници и определите кое е допустимо и кое не, толкова по-лесно ще поддържате здравословни отношения с останалите хора.

Кадър от филма "Marley & Me"; Снимка: outnow.ch

5. Учи ви да оценявате простите неща. Кучетата ценят и най-малките неща – това, че сте ги извели на сутрешна разходка или че сте отишли с тях в парка, за да се видят с други свои четириноги приятели. Кучетата също така умеят да показват благодарността си, на което постепенно учат и вас. Какво по-хубаво от това да умеете да виждате положителното и в най-простата ситуация и да знаете как да покажете благодарността си по подобаващ начин?

6. Учи ви да се доверявате на интуицията си. Повечето хора се вслушват само в думите, игнорирайки своите собствени вътрешни чувства. Не и собствениците на кучета, които знаят, че техните домашни любимци са водени от инстинктите си и разчитат на своята интуиция. В по-голяма част от случаите това е правилният подход.

7. Подтиква ви да показвате любовта си всеки ден. Кучетата никога не се уморяват и не се провалят, когато искат да покажат любовта си към своя собственик. Всеки ден те търсят вашето внимание, ближат лицето ви и въртят доволно опашка, когато ви видят. Обикновено хората, отглеждащи кучета, възприемат този модел на поведение и стават по-добри към околните.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Чудесна статия и сигурно вече се замисляте сериозно дали пък да не си вземете куче още повече ,че ваши познати и не до там вече са ви предлагали от своите .Това е обаче само светлата страна на нещата .Преди всичко ,знайте ,че както децата и кучетата предлагат както радости така и тревоги ,неприятности и могат да ви късат нервите и да ви въвличат в конфликти.и непредвидени разходи.Колкото едно куче е по-голямо като порода толкова повече проблеми създава .Преди всичко се просветете за съответната порода ,поговорете с хора които имат такива и не забравяйте ,че както едно малко дете вече дошло на този свят така и кучето което вече сте си взели е ваш ангажимент и не може просто да го шитнете когато ви омръзне с белите и мръсотиите които прави .Не е и без значение дали вече сте се грижили за някаква животинка и имате навици редовно да го правите независимо от това дали сте уморени или ви се налага да отсъсвате.Изисква се и всеотдайност да го разхождате сутрин преди работа дори и в почивен ден когато сте решили да си отспите а то иска разходка.То е живо същество и ваша неотменна грижа.Ако самотата обаче ви притиска и ви се иска поне едно любящо същество да ви посреща независимо кога се завръщате и живеете в къща с двор или поне квартал с дворове и къщи ,то си вземете коте.Малките дами са много по-любвеобилни а и не скитат на далеч където да им се случат лоши неща от всевъзможни гадове-Отглеждайте ги колкото се може по-свободно .Те се нуждаят от свой нощен живот но винаги се завръщат и не отказват от ласки и внимание .Отглеждането им е много по-неангажиращо ако имат възможност да излизат на вън когато пожелаят.Могат да бъдат много забавни и за разлика от кучетата много по-тихи освен когато са в любовен период.Не маловажен факт е че ядът много по-малко и издръжката им е много по-евтина особено ако не се опитвате да ги държите на тясно в апартамент което ги прави нервни както и вас ако ви заключат на толкова малка площ дори и уж с удобства.Щастливата котка ще носи и на вас щастие с мъркането и галенето си .
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар