IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развалено приятелство – кога да дадете втори шанс

19 юли 2015 13 58

Примери от реалния живот

Кадър от филма "Sex and the City"; Снимка: outnow.ch

Кадър от филма "Sex and the City"; Снимка: outnow.ch

Приятелството, също както любовта, е нещо, без което нито един човек не може да има пълен, щастлив и удовлетворяващ живот.

Приятелите са хората, с които се обграждаме още от детските си години и които вървят рамо до рамо с нас през всички житейски радости и тревоги. Разбира се, ако са ни истински приятели.

За жалост, все по-малко са хората, които могат да се нарекат именно по този начин. Понятието „най-добри приятели завинаги“ често завършва с изтрито „завинаги“ и през живота си на човек му се налага да заменя един приятел с друг.

В даден момент приятелството се разваля и пред вас се откриват две възможности – да му дадете втори шанс или да се откажете окончателно от него. Кога коя възможност е по-добре да изберете, разберете в следващите редове:

„Аз пораснах. Тя не“

Какво се е объркало: Две приятелки се оказват в различни етапи от живота си – едната може вече да е създала семейство, докато другата все още се забавлява до късните часове на нощта. Всъщност появата на дете/деца е една от основните причини, заради които много приятелства се разпадат неусетно. Просто за родителя неговият пръв и най-важен приоритет става детето.

В подобна ситуация трябва да решите дали искате да се борите за вашето приятелство, ако то наистина си заслужава. Може би имате други общи неща с вашата приятелка, които все още ви свързват? Ако отговорът е „да“, значи трябва да опитате да спасите приятелството ви. Ако пък пътищата ви тотално са се разминали, значи така е трябвало да се случи.

„Тя ми каза, че съм ѝ влияела зле“

Какво се е объркало: Една от приятелките изпада в труден, депресивен период. Другата от своя страна не успява да се справи със ситуацията и преценява, че е по-добре да се дистанцира от човека, който ѝ влияе зле (психически).

Това приятелство по всяка вероятност не заслужава втори шанс, тъй като единият приятел с лека ръка се е отказал от другия, докато той е бил в лош период. Период, в който хората заслужават помощ, а не игнориране. За в бъдеще обаче трябва да знаете, че колкото и зле да се чувствате – никога не трябва да натоварвате близките си хора само с вашите проблеми. Ако пък сте от другата страна – трябва да се постараете наистина да помогнете на приятел, а не да се отказвате от него.

„Само аз полагах старание“

Какво се е объркало: В едно приятелство, както в една връзка, винаги единият приятел е по-зависим от другия. Единият търси повече другия, той инициира и често планира срещите. Ако той спре да се обажда, има вероятност и другият да преустанови контакт.

В която и позиция да сте, не взимайте окончателно решение, преди да обсъдите проблема с вашия приятел. И знайте, че в едни здравословни отношения усилията трябва да бъдат и от двете страни. Само по този начин може да изградите здрава и дълготрайна приятелска връзка.

„Тя ме предаде“

Какво се е объркало: Вариантите за предателство са безброй, така че всичко зависи от конкретната ситуация. Все пак има неща, които могат да бъдат простени и такива, които не заслужават прошка. В този случай трябва сами да прецените доколко е сериозно това, което се е объркало и дали сте склонни да дадете втори шанс. Със сигурност обаче предателството не говори добре за едно приятелство.

„Отдалечихме се“

Какво се е объркало: Две приятелки се отдалечават, тъй като едната от тях си намира нови близки приятели. Това обикновено се случва, когато средите им са различни, както и когато едната от тях се сдобие с ново хоби и съответно – с нови съмишленици около него.

Тук отново трябва да споделите как се чувствате и да изречете на глас своите притеснения. Човек не може да изисква от приятелите си да стоят на едно и също място и да не се променят (към по-добро). Ако интересите ви с дадена приятелка станат твърде различни, приятелството ви автоматично се разпада. В този случай е по-добре да се откажете и да потърсите по-подходящи хора за вашия начин на живот, с които да се обградите.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари