IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се научите да приемате промяната?

16 февруари 2016 11 20

Спрете да се страхувате от нея

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Всеки човек минава през моменти в живота си, когато е заобиколен от промени, свързани с близките му. Родител се разболява, приятел се развежда, колега претърпява животозастрашаваща злополука, сестра/брат заминава да живее в чужбина и т. н.

Емоциите покрай всички тези промени често носят страх. Хората обичат постоянните неща в живота си, защото те им дават усещане за стабилност.

Истината обаче е, че животът се крепи на промените. Те определят нашия път, те ни учат, те ни обогатяват, те ни развиват...

В тях няма нищо страшно, въпреки че ние се боим от неизвестното. Хората предпочитат комфорта на познатото, което обаче невинаги е в техен плюс. Ако имате нещо в живота си, което трябва да се промени за добро – лоша връзка, неподходяща работа и т. н., вие трябва да действате.

А ето и 6 съвета как да се научите да приемате промяната:

1. Не трябва да се страхувате от промяната.

Промяната е страшна, ако сте убедени, че тя ще ви донесе нещо по-лошо. Това обаче рядко се случва. Обикновено промяната носи нови възможности. Затова не позволявайте на страха да диктува живота ви. Въпреки че първоначалната промяна ще ви донесе трудности докато се адаптирате, полученият резултат би могъл да бъде доста по-апетитен, отколкото някога сте си представяли.

2. Научете се да се вълнувате от неизвестното.

За да приемате промяната и да не се страхувате от нея, вие трябва да се научите да се вълнувате от непознатото. Разбира се, че може и да се провалите, ако рискувате, но пък може и да изкачите неподозирани върхове. Ако вие вечно се носите по течението на познатото, едва ли някога ще достигнете някакви висини, особено по отношение на професията си.

3. Не приемайте неизвестното за нещо лошо.

Част от проблема с приемането на промяната е, че хората масово са песимисти. Ние много по-често вярваме, че промяната е за лошо, гледайки на нея като на нещо негативно. За щастие, не сме прави и по-често промяната е нещо хубаво и внася позитиви в живота ни.

4. Спрете да съдите другите, че правят промени в живота си.

Ако ваша приятелка се е развела наскоро, не се шокирайте и не я съдете прибързано. Не гледайте с лошо око на това, че тя е решила да поеме по различен и неочакван път. Тя сигурно също е уплашена от промяната, но може би е имала сериозна нужда от нея. По-добре насърчете нейното решение, защото то може да доведе до по-щастливи мигове в живота ѝ.

5. Осъзнайте, че невинаги можете да контролирате настоящето.

Понякога промяната се случва без наше участие – съкращават ни от работа, половинката ни изоставя и др. Тя понякога се стоварва върху нас и ние сме принудени да я приемем и да продължим живота си, въпреки шока. Може да прекарвате часове в опити да разберете какво се е объркало, но това няма да направи резултата по-различен. В крайна сметка просто трябва да продължите напред.

6. Промяната невинаги е свързана със загуба.

Когато първоначално настъпи промяна, човек се чувства сякаш е изгубил нещо. Но вие не знаете дали пък няма да спечелите в бъдеще. Загубата днес може да се окаже победа по-късно. Животът се крепи на постоянното движение, което е свързано с промените. Те са трудни, но необходими.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари