Наднормено тегло, недостатъчно пари, лични драми... Това са само някои от причините настроението ви рязко да се влоши.
Скорошно британско изследване разкри, че жените се чувстват емоционално зле близо 5 часа седмично. А голяма част от участничките в запитването признават, че с възрастта този период и интензивността му се увеличават.
„Настроението е много важно за задоволството ни от живота. Изследването показва, че и двата пола не се чувстват добре в дадени периоди, но по-интересното е как мъжете и жените се справят с проблема. Дамите търсят време за себе си, а господата очакват от половинките им да подобрят настроението им. 23 % от анкетираните разкриха, че вариациите в настроението им оказват влияние на връзката им“, твърди Сали Браун – психотерапевт и асоцииран член на Съвета на британските психотерапевти.
Ето и кои според нея са 10-те най-често срещани причини за лошото настроение на представителките на нежния пол и как да се справят с него:
1. Наднормено тегло – 37 %
Решение: Следете тялото си. Изследвания показват, че дори малка промяна в позата, може да подобри настроението ви или казано по друг начин – изправете гърба. Мобилизирайте се и се захванете с някаква физическа дейност, която ще ви мотивира и да промените хранителните си навици.
2. Липса на разбиране от страна на партньора – 31 %
Покажете му със собственото си поведение, че е важно да ви изслушва и да ви подкрепя. Поднесете му чай! Изследвания показват, че човек е по-склонен да слуша друг, ако държи в ръцете си топла напитка.
3. Настинка или друго здравословно неразположение – 31 %
Отделете си достатъчно време за сън и опитайте да лекувате проблема с някои ароматни билки. Потърсете помощ от специалист, ако се налага.
4. Лошо време – 30 %
Решение: Усмихвайте се, дори навън да вали и трещи. Доказано е, че дори насилствената усмивка, може по изкуствен начин да повиши настроението ви. Заредете телефона си с хубава музика, която ще повиши нивата на серотонин (хормонът на щастието), или вземете любима книга в ръка. Движението също веднага ще ви накара да се почувствате по-добре.
5. Липсата на достатъчно пари – 30 %
Решение: Фокусирайте се върху това, което имате. Направете си план на приходите и разходите и за какво ви трябват още средства. Така ще имате ясно дефинирани цели и ще направите ново разпределение на бюджета си. Положението не е толкова зле, колкото изглежда.
6. Проблем с технологиите – 30 %
Решение: Счупен лаптоп или телефон може лесно да съсипят деня ви. Дишайте и бройте наум до десет, за да се успокоите. После потърсете рационално решение – сервиз, резервен апарат или дори нова покупка.
7. Чувството, че човек е недооценен – 29 %
Решение: Направете нещо хубаво за друг човек. Това веднага ще повиши личната ви самооценка и ще ви даде чувство за цел в живота. Работете върху себе си. Най-важното е как вие самите се възприемате, а не оценката на другите.
8. Не получавате помощ – 27 %
Решение: Научете се да делегирате. Дайте на другите ясно да разберат, че ако не си свършат работата, вие няма да го направите вместо тях.
9. Определени периоди в месеца
Решение: Хормоналните промени преди и по време на цикъл влияят драматично на жените. Бъдете мили и щедри към себе си в тези периоди. Ходете на пазар, позволете си нещо сладко, гледайте любим филм. Има много билки и добавки, които могат да помогнат за хормоналния баланс и болката, използвайте ги.
10. ПМС – 23 %
Решение: Когато влезете в предменструалния синдром, светът винаги ви изглежда крив и сив. Отидете на фитнес – движението помага за преодоляване на апатията и депресията. Не залитайте към алкохола, защото сте по-уязвими и той може лесно да съсипе настроението ви. Почивайте си!













ЦСКА игра като равен с равен срещу "Монако", но загуби с 1:2 в Лигата на конференциите
Йотова: Българските институции не са информирани за пристигането на Ива Михайлова
Рибари по Южното Черноморие след атаките с дронове: "Под постоянен страх сме"
Делчева: Минималната заплата се определя по неактуални данни
Мистериозен обект с дължина 4 километра забелязан край Слънцето
Физици откриха по-пряк път към неизчерпаемата термоядрена енергия
Здрави корали помагат за възстановяването на избелелите само за седмица
Компания проектира най-високата в света статуя на Христос във Филипините
Смел ЦСКА изпусна Монако в София
Бостанджиев срещу Папазки: Кой има повече пари, кой инвестира повече и кой е по-добрият собственик за Левски и ЦСКА?
ЦСКА - Монако 1:2
УЕФА призна историята на ЦСКА! Бербатов измести Али Соу, статистиката на "червените" е обединена
Таро карта за 16 октомври, петък - Деветка пентакли
Дневен хороскоп за 16 октомври, петък
Жаклин Даскалова и Антъни Пенев са брачна двойка в нов спектакъл
Alberta Ferretti за пролет/лято 2027: Дантела и флорални мотиви, подчертават женствеността (+Снимки)
„Благодаря за доброто“ отличи хората, които променят България
Денят на белия бастун напомня за правото на незрящите хора на самостоятелност
Скринингови програми и профилактика при бебето: Ехография на тазобедрена става и коремни органи
Редовният менструален цикъл гарантира ли, че има овулация?
Остави коментар