IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 идеи как да се извините на половинката

22 май 2016 15 30

Най-важното е да сте искрени

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Никой не обича да греши, а дори и да го направи, му е много трудно да си го признае и да се извини. И все пак ако искате да запазите отношенията си с приятели, роднини и любимия човек, трябва да поемете отговорност за думите и действията си и да поискате прошка.

Ето и как да действате в подобни ситуации, за да може извинението ви да получи необходимата реакция от другата страна:

1. Давайте направо

Увъртането ви само може да подразни другия. Колкото и голяма да е грешката ви, не се опитвайте да я напудрите или минимализирате. Ако желаете проблемът да се реши, трябва да го изложите такъв, какъвто е.

2. Извинявайте се, само ако го мислите

Искреността по време на извинение е много важна и се усеща. В случай, че просто „искате да отбиете номера“, по-добре си замълчете, защото това само ще влоши нещата и ще обиди партньора ви, показвайки му, че вие сте неискрени и гледате повърхностно на проблема.

3. Задавайте въпроси

Извинението не трябва да е монолог. За да бъде успешно, трябва да протече разговор, в който да се изяснят и двете страни. Може да се окаже, че цялата драма се крие в някакво недоразумение. Затова е добре да задавате въпроси на любимия човек относно това как се чувства, какво точно го е засегнало, как би постъпил той в конкретната ситуация и т. н. Така ще разберете какво е неговото мнение по въпроса и ще му дадете шанс той да разбере постъпката ви.

4. Поемете отговорност за действията/думите си

Когато се извинявате, правете го, защото осъзнавате грешката си. Не се опитвайте да вините другия за постъпката си, а обяснете какво ви е подтикнало да реагирате така. В случай, че това не е била най-адекватната реакция, признайте го на глас и обещайте, че няма да правите повече така.

5. Дискутирайте ситуацията

Ако вие сте този, който винаги се извинява във връзката ви, то нещо не е наред в нея и това е модел на поведение, който очевидно ще се затвърди и занапред. Хубаво е да коментирате ситуацията, за да определите дали имате някакъв по-глобален проблем и как да го решите.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари