IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Внимавайте! Краката ви издават какво си мислите

9 ноември 2017 14 40

Особено на експертите по невербална комуникация

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Нерядко пред погледа ни попадат различни материали и „инструкции“ затова как трябва да държим ръцете си, как да познаваме, че ни лъжат, каква да е стойката ни при разговори и т. н. Невербалната комуникация е важен аспект от воденето на успешни срещи и преговори, ала краката сякаш остават на заден план. И те като всяка друга част от тялото „говорят“.

Вижте какво казват на другия без дори да предполагате:

1. Разкрачени крака с пръсти, сочещи в противоположна посока – доминация

Ако сте стъпили здраво с двата крака на земята, центърът на тежестта е по средата, а пръстите сочат навън в противоположна посока едни от други, то вие излъчвате сила и показвате, че нямате намерение да си тръгнете скоро.

При мъжете това е начин да изразяват доминация и самоувереност. Внимавайте само в каква ситуация използвате тази стойка, защото може да излъчвате и заплаха.

2. Седнала поза, кръстосани глезени – изнервеност

При дамите кръстосаните глезени излъчват женственост, любезност. В случай, че сте на интервю обаче тази поза загатва за изнервеност, неувереност, сдържане на някакви негативни емоции.

Направено изследване показва, че ако на човек с кръстосани глезени се зададат позитивни въпроси относно неговите чувства, той подсъзнателно си „отключва“ краката.

3. Поза „четворка“: кръстосан глезен върху коляното – готовност за спор

Доста удобната за мнозина седяща поза, в която глезенът на единия крак се опира върху коляното на другия се оказва и предизвикателна. Тя показва, че сте готови да спорите и то до дупка.

4. Кръстосани глезени в изправено положение

Тази поза има различно значение при мъжете и жените.

Жени: При дамите тази поза е аналог на разтворените крака при мъжете – демонстрира авторитет и сила.

Мъже: При представителите на силния пол това е по-скоро знак на лека неувереност и желание да я прикрият.

5. Събрани крака

Това е много естествена позиция на тялото. При децата показва повишено внимание. При възрастните е проява на уважение. Доста безопасна поза, ако не искате да обидите някого.

6. Посоката на пръстите

Следете посоката на пръстите. Ако сте в група, погледнете към краката на човека, който говори. Подсъзнателно стъпалата ни се обръщат към най-интересния за нас човек или този, който ни привлича.

В случай, че пръстите на човек сочат към вратата, той иска да напусне бързо мястото.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари