IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спрете да си налагате позитивно мислене!

4 януари 2018 11 00

Как да подобрите живота си в 4 стъпки?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

В началото на новата година обикновено си поставяме цели, които да изпълним през следващите 12 месеца, за да се превърнем в по-добра версия на себе си. Откъсването от негативното и фокусът върху позитивното са сред най-честите намерения.

Именно поради тази причина през този месец е и най-голям натискът да се откажем от негативните мисли и да бъдем по-щастлива и успешна личност.

Според психолога Сюзън Дейвид от Харвард обаче, която е прекарала повече от 20 години в изследване на емоциите, щастието и постиженията в живота, разбирането и справянето с отрицателните чувства и преминаването през тях е ключът към по-добро бъдеще.

Тя твърди, че емоционално гъвкавите хора не са имунизирани срещу стрес и неуспехи, а са разработили критичен поглед върху начина, по който ги управляват. Сюзън е убедена, че всеки може да направи същото, като следва процес от четири стъпки. Ето кои са те.

1. Изправете се „лице в лице“ с негативното

Вместо да пренебрегвате негативните мисли и емоции или да се стремите към позитивното мислене, изправете се с любов пред вашите негативни мисли, емоции и поведение.

Това означава да се освободите от всякакво притеснение дали начинът, по който се чувствате, е правилен или погрешен, или дали трябва или не да се чувствате по този начин. Трябва да спрете да размишлявате върху стари аргументи и да си налагате да се чувствате по определен начин.

2. Наблюдение отстрани

Следващият елемент, след като сте изправени пред мислите и емоциите, е да се отделите от тях и да ги наблюдавате – това са просто мисли, просто емоции.

По този начин създавате отворено, безпристрастно пространство между вашите чувства и начина, по който реагирате на тях.
Наблюдението отстрани предпазва мимолетните преживявания на ума да ви контролират.

3. Обърнете се към ценностите си

Ценностите ви осигуряват компас, който да ви поддържа в движение в правилната посока. Тези ценности са истинският път към волята, устойчивостта и ефективността.

Разпознаването, приемането и отдалечаването от страшните, болезнени или разрушителни емоции ви дава възможност да погледнете от „отдалечена гледна точка“, която обединява мисленето и усещането с дългосрочните ценности и цели. Това може да ви помогне да намерите нови и по-добри начини да стигнете до тях.

4. Продължете напред

Малките съзнателни забежки на ума, мотивацията и навиците, които се вписват във вашите ценности, могат да доведат до огромна промяна в живота ви.

Идеята е да се намери баланс между предизвикателството и компетентността, така че да не сте нито самонадеяни, нито претоварени.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари