IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синият цвят предотвратява самоубийство?

26 март 2018 09 20

Това сочат нови японски изследвания

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Преди няколко години в Япония и Шотландия бе регистриран един „феномен“. Синьото осветление по улиците намали нивата на самоубийства в тези страни. Наскоро въпросът отново бе засегнат в мрежата Reddit и темата се отвори с нова сила.

Какво точно се случи в Япония?

Промяната в светлината по улиците бе направена в две локации в Япония – Nara и Keihin Electric Express Railway Co. Това се случи около 2005 г. В Глазгоу, Шотландия причината за появата на синя светлина е била въпрос на естетика, без никой да подозира, че тя ще донесе и други ползи. Това което последвало след смяната на цвета е, че намалели криминалните случай в града.

В Нара (Япония) престъпленията също се понижили с около 9 % и спрели напълно самоубийствата в района.

Науката за синия цвят

След отчетените промени при смяната на цвета на уличното осветление, са публикувани десетки материали в Journal of Affective Disorders, които се опитват да обяснят случилото се.

Сред научните теории за намалелите престъпления и самоубийства е и тази, че промяната на цвета води до по-голяма бдителност у хората, тъй като те я отчитат като нещо ново и различно. От друга страна синьото се асоциира с цвета на полицията, което демотивира потенциалните престъпници. Синият цвят вдъхва спокойствие и не е толкова агресивен, колкото червеното, оранжевото или жълтото.

Според психолозите той спомага за намаляване на напрежението, тъй като се асоциира с небето, морето. Изследвания твърдят още, че къси сини вълни могат да лекуват сезонни психически отклонения като хронична депресия. Те намаляват и реакцията под стрес при риби. Тепърва се правят подобни изследвания и върху хора.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари