IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не прекалявайте с препаратите, вредни са за децата

27 февруари 2008 15 32

Намалете използването на ароматизатори и почистващите препарати по време на бременността и когато мъничето се роди

Не прекалявайте с препаратите, вредни са за децата

Прекалено честата употреба на почистващи препарати и ароматизатори по време на бременността и след раждането може да навреди на здравето на бебето.

Това се твърди в ново проучване, публикувано в Европейския журнал за пневмология.

За да стигнат до тези изводи, учените, разбира се, са провели проучвания, в които са участвали над седем хиляди деца и техните майки.

Майките е трябвало да попълнят въпросник за честотата на употребата на 15 различни препарата в дома си – дезинфектанти, белина, препарати за почистване на килими и мокети, ароматизатори, препарати за почистване на петна и т.н.

На децата пък са направени изследвания за кожни алергии и е проверено състоянието на белите им дробове.

Резултатите показват, че децата, чиито майки са употребявали много често химически продукти за почистване докато са били бременни, са по-силно предразположени към проблеми с белите дробове, в сравнение с останалите деца.

Все още не е уточнено кои точно съставки от почистващите препарати създават проблеми,но специалистите дават няколко съвета за това как да предпазите себе си и семейството си от евентуални проблеми.

- Винаги следвайте инструкциите за употреба, изписани на самия препарат и използвайте ръкавици.

- Почиствайте детската стая докато малкото същество си играе с татко в съседната стая или помолете таткото да изчисти, докато вие се разхождате навън.

- Ароматизирайте стаите си с живи цветя, а не с изкуствени заместители.

- Заменете, където е възможно, химическите препарати с изпитани бабешки рецепти за почистване. Знаете, че понякога те са по-ефективни.

- Винаги дръжте прозореца отворен докато използвате препарати и не вдишвайте вредните изпарения.

„Всички тези изследвания нямат за цел да ви подтикнат да спрете да се грижите за чистота на дома си. Просто искаме да сте по-внимателни“, завършват лекарите.

КоментариКоментари