Харчим куп пари за имидж и визия, за да създадем перфектното първо впечатление и да накараме другите да ни харесват. Визията обаче се оказва не толкова важен показател за това, твърдят психолози.

Според Ейми Къди от университета в Харвард, когато срещнем някого, инстинктивно си задаваме два въпроса: Мога ли да се доверя на този човек? Мога ли да уважавам този човек?

Психоложката твърди, че когато си зададем тези въпроси, това ни помага да преценим топлината и компетенцията на въпросната личност.

„Ако някой, на когото се опитвате да повлияете, не ви се доверява, няма да стигнете далече. Всъщност, може да се получи обратен ефект и да събудите подозрение у другия и той да ви прецени като манипулативни“, обяснява Ейми.

Според Къди „Сърдечен и надежден човек предизвиква мигновено възхищение, но неговата сила и увереност не изглеждат като заплаха, само след като той е спечелил доверието на човека срещу себе си“.

Разбира се, това не са единствените критерии, които оформят впечатлението за даден човек. Предишни изследвания отделят подобаващо място на визията.

Проучване от 2017 показва, че хората масово си създават мнение за друг човек по 4 други показателя: бебешко личице, усещане за фамилиарност, фитнес и емоционални прилики.

Имайте предвид при следваща среща с непознат човек, че той не се вълнува толкова от цвета, в който сте облечени или от формата на прическата ви, а от горепосочените неща.