IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога самочувствието ви е най-високо

4 декември 2018 10 00

С годините ставате все по-самоуверени

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Често се самобичуваме заради начина, по който сме реагирали в дадена ситуация, но повечето пъти не можем да върнем времето назад. И тази самокритика се оказва в резултат и на нашата възраст, разкрива ново изследване.

Причината е, че самочувствието ни варира в годините и за разлика от много други неща прогресира с остаряването ни. През 20-те и 30-те моментите, в които се съмнявате в себе си и способностите си са доста повече в сравнение с 50-те и 60-те.

На младини хората са по-безстрашни и готови да експериментират, но това не е породено от високото им самочувствие, а по-скоро от свободата и независимостта след отделяне от бащината къща, които им позволяват сами да избират пътя си в различни житейски ситуации. С пробите често идват и грешки, което пък води до депресия, потенциална интровертност, самокритика и понижаване на самочувствието.

Всичко това рязко се променя през 50-те, докато самочувствието ви не стигне своя пик през 60-те. Тогава вече сте натрупали солиден опит и не ви интересува какво мислят другите за вас.

Индийско изследване, в което участие са взели над 300 души, разкрива, че хората след 60-те имат най-висока самооценка. Изненадващо самочувствието им отново бележи рязък спад към 90-те.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари