IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 начина да разобличите лъжеца

5 ноември 2018 08 50

Търсете невербалните знаци

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Всички лъжем – някои повече, други по-малко. И макар някои лъжи да могат да бъдат относително оправдани, никой не би искал да бъде хванат в лъжа. По-неприятното е, ако сте от другия край на лъжата и се чувствате като глупак. За да не изпаднете в подобна ситуация, може да приложите следните няколко трика и да разпознаете и разобличите лъжеца:

Фокусирайте се върху промяната в гласа

Когато човек лъже, обикновено гласът му се повишава на височина. Това не е 100% гаранция, че срещу себе си имате лъжец, но е червено флагче, което можете да изследвате.

Лъжи в писмена форма

Според проф. Дейвид Скилкорн, който е разработил софтуер, засичащ измама, е важно да се изследват думите, с които определен човек борави. Когато видите засилено повторение на думи като „засрамен“ в нечия творба, има голяма вероятност той да представя истината с някои отклонения.

Езикът на тялото

Най-лесно е да уловите кога някой ви лъже е като забележите разминаване между думите и езика на тялото. Когато някой лъже, той се фокусира върху думите, с които да излъже максимално убедително и свежда жестовете си до минимум. Измамниците обикновено имат доста статично невербално поведение, в сравнение с тези, които казват истината.

Провокирайте го

Кръстосаният разпит е друг начин да изобличите лъжеца. Ако се съмнявате в думите му, задавайте максимално много въпроси, за да видите дали има логика в отговорите му и дали ще се оплете.

Следете очите

Всеизвестен факт е, че очите шарят много настойчиво, когато притежателят им лъже. Изпечените измамници също са наясно с този факт и затова ще ви приковат с поглед, който няма да отместят. Това е повод за съмнение в искреността им.

Изражението

Ако наблюдавате някого прекалено дълго, ще забележите, че изражението на лицето му невинаги съвпада с думите му, особено ако не е убеден в тях или се опитва да прикрие истинската си емоция.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари