IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво не е наред с Instagram?

29 април 2019 08 00

Това е най-лошата мрежа за вашата психика

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Колко време прекарвате в Instagram с идеята да убиете малко време и да релаксирате? Оказва се, че всъщност не си почивате, докато скролвате из социалната мрежа, а напротив. Изследване на Royal Society for Public Health and Young Health Movement твърди, че Instagram е най-лошата социална мрежа за вашето ментално здраве, следвана от Snapchat.

Как са оценявали социалните мрежи?

Изследователите са задавали въпроси на 1500 млади хора на възраст между 14 и 25 относно това как се отразяват на съня, настроението и дори възприятието им за собственото им тяло, 5-те най-популярни социални мрежи – Facebook, Instagram, Snapchat, YouTube и Twitter. Тези мрежи са били класирани съобразно тяхното позитивно или негативно влияние. Резултатът показва, че Youtube е най-добре действащата на психиката социална мрежа, докато Instagram е най-лошата в тази насока.

Какво не е наред с Instagram?

Най-големият проблем на Instagram е, че тази мрежа кара жените и младите момичета да се чувстват зле относно тялото си и да губят самочувствие и самоувереност, заради хилядите „инфлуенсъри“ и филтрите, които използват в селфитата си. Стремежът да изглеждаш перфектно в Instagram е толкова силен, че дамите са под постоянен натиск да пускат „страхотни селфита“ и да избират най-правилните филтри, които ги правят съвършени.

Instagram може да насади едно постоянно желание за сравнение, карайки хората често да се чувстват мизерни и нещастни, защото губят в това сравнение. По-тъжното е, че най-често потребителите на Instagram се сравняват с нереални снимки, които са обработени с много филтри преди да добият настоящия си вид.

Какво можете да направите?

Намалете времето си в Instagram като си инсталирате различни приложения, които да измерват и да ви сигнализират кога надхвърляте определеното време. Или намерете други начини да се разсейвате. Заложете на живата комуникация очи в очи.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

xoxo ( преди 4 години )
This should be motivating for all women. It can always be time to take care of the health and beauty of your bodies.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар