IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Триковете да изглеждате по-компетентни

5 април 2019 11 50

Понякога ви трябва малко помощ, за да спечелите нечие внимание

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Случвало ли ви се е да загубите увереност точно преди важна среща или презентация? Може да не сте имали време да се подготвите, а от вас да се очаква да говорите на въпросното събитие.

Няколко трика ще ви помогнат да се съберете и да създадете впечатление, че сте компетентни и уверени дори в момента да не сте.

Задавайте въпроси

Изследване на университета в Харвард, в което студенти са имали разговор с виртуален събеседник показва, че са оценили по-високо интелигентността и компетентността на „другия“, когато той е задавал въпроси в края на проекта. Важно е въпросите да са адекватни и да не изискват отговор, даден по време на изказването на човека.

Говорете бързо

Изследване на университета Бригам от 1975 твърди, че говорители на официални събития, които говорят по-бързо са били възприемани от аудиторията като по-компетентни и умни. Друго проучване от 1991, публикувано в „Personality and Social Psychology Bulletin“ разкрива, че говорещите по-бързо, са по-склонни да спечелят дебат, тъй като опонентите имат по-малко време да възразят.

Без изражения

Не се смейте, даже по-добре не изразявайте нищо с лицето си. Материал, публикуван в сп. Social Psychological and Personality Science твърди, че хората асоциират човешките изражения с неформален разговор. Ако сте в бизнес среща и средата ви изисква по-формална обстановка, се старайте да не се смеете прекалено и да правите по-експресивни изражения.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари