IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гените може да определят колко сполучлив ще е бракът ви

7 юни 2019 15 00

Как става това

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Смятате ли, че може да имате сполучлив брак? Вероятно нямате гадателски умения, но пък има начин да разберете. Според учените нашите гени може да предопределят какъв ще е брачният ни живот.

Досега има някакви теории по темата доколко гените предначертават нашия семеен път и скорошно изследване твърди, че някои генетични фактори, свързани с функционирането на окситоцина (хормонът на щастието) имат значение. Те са отговорни за това как партньорите дават и получават подкрепа един от друг.

Проучването оценява дали различни генотипове – възможни генетични комбинации на ген на окситоциновия рецептор (OXTR) – влияят върху това как съпрузите се подкрепят, което е ключов фактор за „качествен“ и щастлив семеен живот. Фокусът е върху OXTR, тъй като той е свързан с регулирането и освобождаването на окситоцин.

„Гените имат значение, когато говорим за качеството на един брак, защото те разкриват как ние като индивиди със собствени характеристики можем да повлияем на него“, казва Ричард Матсън, професор от университета Бингамтън, САЩ.

В изследването са взели участие около 100 двойки. Всеки от партньорите е бил помолен да разкаже за свой проблем, който смята за важен и не е свързан с половинката или семейния живот.

„Открихме, че вариациите в две конкретни места на OXTR са повлияли на поведението на съпрузите и съпругите и че различията в поведението на двойките имат малък, но кумулативен ефект върху цялостната оценка на подкрепата от партньора, а оттам и на качеството на брака“, добави Матсън пред сп. Journal of Family Psychology.

Това, което се оказа най-релевантно за общото семейно щастие за двамата партньори, е генотипната вариация сред съпрузите на определена локация на OXTR.

Съпрузите с определен генотип са по-малко удовлетворени от подкрепата, която им предоставят техните съпруги, което предполага, че е свързано и с по-малко удовлетворение от брака им, отбелязва Матсън.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари