IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

10 грешки, които силните и успешните хора не допускат

14 юли 2019 10 45

Ясни граници и нищо и никого на всяка цена са част от правилата

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Увереност, независимост, вътрешна устойчивост, самоуважение... Списъкът на достойнствата, които притежават силните духом, може да продължава дълго. Може би най-ценното е вътрешната хармония?

Психотерапевтите са убедени, че всеки може да се превърне в уверен човек, ако избягва някои грешки. Силата на духа и вътрешната хармония винаги вървят ръка за ръка. Хората, при които те са в хармония, са уверени, че могат да се справят с всички изпитания. Това не значи, че те не изпитват болка, не преживяват и не се чувстват тъжни. Но те не губят време, вторачвайки се в неуспеха си или опитвайки се да превъзпитат останалите хора. Онова, което ги превръща в бойци, е времето, което отделят за работа над себе си, вярвайки, че няма нещо, което може да ги спре.

Кои са грешките, които тези хора не допускат?

1. Не общуват с токсични хора

Хората, с които се обграждате, оказват влияние върху мислите, чувствата и поведението ви. Ако общувате с хора, които лъжат, злословят, подвеждат – ще платите скъпо, с душевното си благополучие. Силните хора не губят енергия в опити да променят токсичните. Те установяват здрави физически и емоционални граници.

2. Не се занимават с унищожителна самокритика

Да смятате, че всички неудачи в живота ви са 100 процента по ваша вина, значи да се обречете на безкрайно самоунищожение. Вие не сте в състояние да предотвратите всички неприятности. Духовно силните хора носят отговорност за своя живот и този на близките си, но в разумни граници. Те отговарят за своите избори, но също така признават, че има фактори извън техния контрол – икономическата ситуация, изборите на другите хора...

3. Не търсят щастието

Да смятате, че е необходимо да сте щастливи във всеки миг от живота си, е опасна илюзия. Постоянното щастие и стабилната удовлетвореност са две различни неща. Силните духом са готови да работят упорито за своето благо и се развиват, за да коригират онези слабости, които биха им пречили в дългосрочен план.

4. Не се боят от дискомфорт

Мнозина смятат, че тайната на доброто самочувствие се крие в това винаги да се намират в зоната на комфорт. Но постоянното избягване на дискомфорта може да се обърне срещу вас. Силните се изправят срещу страховете си, изследват нови сфери, тестват пределите на възможностите си. Те често абсолютно осъзнато излизат от зоната си на комфорт, знаейки, че само така могат да направят живота си по-интересен и пълноценен.

5. Не се чувстват жертва

Ако винаги вините за своите проблеми външните обстоятелства, никога няма да поемете пълната отговорност за живота си. Уверените хора отговарят за изборите, които правят, дори в изключително тежки ситуации. Те се концентрират върху онова, което могат да контролират, и не се оплакват постоянно от намесата на хора и неблагоприятни обстоятелства в живота им.

6. Не се интересуват какво впечатление оставят

Можете да загубите изключително много време и сили, стараейки се непременно да се харесате на всички останали. Но зависимостта ви от чуждите оценки най-често играе против вас. Увереният човек се чувства добре такъв, какъвто е. Не се безпокои дали ще бъде одобрен или не. По-важно за него е да живее в съответствие със собствените си ценности, отколкото непрекъснато да се доказва.

7. Не страдат от перфекционизъм

Стремежът към високи цели е похвален, но да изискваш от себе си съвършенство – това означава да водиш неравна битка, която най-вероятно ще загубиш. Никога няма да се почувствате на висота, ако си поставяте твърде висока летва. Тези хора приемат своите неуспехи и грешки и признават недостатъците и слабостите си.

8. Не се обиждат

Вероятно си мислите, че ако преглътнете обидата, така ще накажете виновника. Не сте прави. В крайна сметка гневът и ненавистта само ще вгорчат вашия живот. Силните духом не обръщат внимание на обидата и не се фокусират върху оценката на другите. Те насочват енергията си в конструктивно русло. Не допускат скрито недоволство и или раздразнение да управляват живота им.

9. Не са вкопчени в материалните ценности

Колкото и да печелите, желанието да имате още по-голяма къща, още по-скъпа кола, още по-луксозни тоалети може и да ви лиши от покой. Ако смятате, че придобиването на вещи ще удовлетвори всички ваши потребности, ви очаква сериозно разочарование. Силните духом не са аскети и могат да получават удоволствие от хубавите вещи. Но те не считат, че придобиването на материални ценности обезпечава радостта и удовлетворението от живота.

10. Не смятат, че са самодостатъчни

Ако винаги и във всеки един момент смятате, че сте прави, това не значи, че сте силни. Рано или късно възниква ситуация, когато ще ви се наложи да поискате помощ. Силните духом не се боят да признаят, когато такава наистина им е нужна. Така повишават своята ефективност. Разбирането, че не могат и не са длъжни да имат отговори на всички въпроси, само укрепва техния душевен покой.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари