IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 въпроса, които възпитаните хора не задават

3 октомври 2019 14 30

Не всеки умее да комуникира

Istockphoto

Не всеки умее да комуникира с хората. Има личности, които си казват всичко и после патят заради откритостта и откровеността си. Според специалисти по етикет на общуване, има въпроси, които е препоръчително да не се повдигат с колеги, съседи и други хора, които не са ви толкова близки.

Сигурно поне веднъж в живота си сте изпадали в конфузната ситуация да започнете тема на разговор, която не е приятна за другата страна. Понякога това става неволно, а в много случаи и умишлено – за да уязви конкретен човек.

Възпитаните хора винаги знаят какво и кога да кажат, за да направят добро впечатление. Те рядко биха засегнали някого с думите си. Ето пет въпроса, които никога не биха задали:

1. „Колко ти е заплатата?“

Любопитството кара хората да правят какво ли не. Заради него може да навлезете в личното пространство на някого и да го обезпокоите или разнесете погрешна информация, която да му навреди. Един от въпросите, който интересува много хора, е колко пари взима съседът, каращ скъпа кола или ваши колеги, например. Дори и да говорите с най-близкия си приятел, обсъждането на това колко доходи има на месец не е най-уместно.

6 знака, че имате токсична приятелка

За да не изпаднете в неловка ситуация, по-добре не питайте за месечното възнаграждение. Ако някой ви сподели, това е отделен въпрос. Иначе любопитството за заплатата може да ви представи в лоша светлина и да отблъсне хората. Причината е, че в наши дни всеки се притеснява да коментира подобна информация.

2. „Колко струва?“

Наред с въпросите за заплащането, възпитаните хора никога не се интересуват колко струват нещата, които носите в пазарската си кошница. Дори и да харесат някаква дреха или предмет, който притежавате. Те ще намерят завоалиран начин, по който да разберат откъде е и каква е стойността.

„Това яке е много хубаво. Материята изглежда много качествена и удобна“, „Много луксозно издание, сигурно е много скъпо“, са изрази, които може да използвате. Но директно „Колко струва?“ показва, че не ви интересува толкова цената, колкото какви пари са готови другите да похарчат за конкретни разходи и покупки.

въпрос/

IStockphoto

3. „Защо не си търсиш гадже?“

В днешно време е трудно да намериш сродната душа. С годините изискванията се увеличават. Много хора са самотни и поради една или друга причина все още нямат гадже. Те може би са избрали да не се обвързват или просто не са открили някого, който да покрива критериите им.

Няма по-лоша и конфузна ситуация от това да попитате някого защо е сам. Отправянето на подобен въпрос е признак на лошо възпитание. Преди да го изречете, замислете се какво ли е преживял този човек, за да бъде сам и как ще се почувствате, ако на вас ви кажат подобно нещо.

4. „Няма ли да се жените?“

Тук двамата са се намерили и прекарват приятно времето си заедно. Вие стоите отстрани, може да им завиждате или да им се радвате на прекрасните отношения. Каквато и да е причината, не бива да ги питате кога ще направят по-сериозната крачка да сключат брак. Възпитаните хора знаят, че това е много лично решение, което не се взима от другите. Този и други въпроси, свързани с връзката и създаването на бъдещо семейство не трябва въобще да засягат околните.

5. „Време ви е за деца!“

Има партньори, които са заедно от години. В един момент се появяват нетактични хора, които започват да ги разпитват кога ще заживеят заедно. Други пък подмятат: „Хайде, какво чакате? Време ви е за деца“. Дори и да нямат никакъв скрит замисъл, те не схващат, че думите им може да наранят двойката. Има случаи, в които мъжът и жената са загубили дете или имат дългогодишни опити за бебе и подобни думи само увеличават „раната“ им.

Макар и двойката да няма проблеми да се сдобие с наследници, тя сама решава кога да се появят децата и задаването на въпроса „Кога ще си направите бебе?“ не е уместен. По същия начин вие не бихте искали някой да се меси в личните ви неща.


Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари