IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Направи си сам: Закачалка за дрехи

3 май 2016 05 00

Естетика с подръчни материали

Снимки: Creative Ideas

Снимки: Creative Ideas

Първото нещо, на което обръщаме внимание в коридора на нечии дом, е закачалката за дрехи или липсата на такава. Защо ли? Причината е, че искаме веднага да съблечем връхната си дреха и да я оставим на бездушния дървен иконом, който кавалерски да я държи, докато сме на гости.

Въпросът е защо да давате стотици левове за красива закачалка, когато можете да си направите една за около 40 лева?

Ето няколко идеи.

1. Закачалка с вилици (еклектичен)


Най-лесният начин да си направите закачалка е да вземете три-четири вилици от магазина за левче и да имате чук и клещи. Те ще ви помогнат да превърнете четиризъбеца в ефектна мебел.

Първото нещо, което трябва да направите, е да изправите вилицата. Повечето прибори за хранене от този тип се изработват с анатомична извивка, с оглед постигане на удобство по време на хранене. Но този комфорт вече не ни трябва, „посъветвайте“ извивката с чука, докато не се изправи. След това ще се наложи да пробиете две малки дупчици в основата на вилицата (малко преди зловещото четиризъбие), за да я заковете за стената, когато приключите.

На втори рунд хващаме клещите и започваме внимателно да обработваме вилицата до момента, в който получим дъгообразна пластинка. Все пак правим закачалка, която трябва да хване окото и на най-претенциозния естет. А за да задоволим капризите му, можем да огънем зъбите на вилицата в различни форми – сърце, спирала... среден пръст.

Когато приключите с хамалогията по създаването на закачалката, остава да изберете дали вилиците ще бъдат закачени направо върху стената, или ще ги заковете на красива дъска.

2. Закачалка от точилки (винтидж)

Със същото левче, с което смятахте да купите вилиците, можете да купите и две-три точилки. За съжаление те няма да точат пица, защото ще ги срежем.

Вземете две точилки и отрежете ръкохватките в краищата им под ъгъл 45 градуса. След това ги боядисайте с различни (или контрастни) цветове. За край на процедурата ще се наложи да си поиграете на налучкване, докато заковавате точилката закачалка за дъската, която се явява основа на вашата нова мебел. Финализирайте с една ръка лазурен лак.

3. Водопроводни тръби и чаркове (индустриален)

Всеки един машинен елемент от гаража на съпруга ви, който има някаква форма, наподобяваща кука, може да се използва за закачалка. Менгеме, стикове за голф, стегове, тръба, водопроводен кран или чучур, а защо не и отвертка. Нея направо можем да забием в дъската, за да си закачим якето.

Всичко започва с една дъска, която вече е лакирана и готова за творчество в индустриален стил.

В зависимост от машинния елемент, който сте подбрали, трябва да подходите различно. Същото важи и за водопроводните чаркове.

Ако смятате да сложите чучурчета, трябва да пробиете дупка с бормашина, като дупката да бъде с милиметър-два по-тясна от фи-то на чучура. След това започва една досадна операция по навиване в дъската, но резултатът е повече от прекрасен.

Развихрете въображението си! След като от пирон става закачалка, значи всичко може да кавалерства на палтата ви.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари