IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жена превърна старо дърво в библиотека

10 януари 2019 07 00

Всеки може да си вземе книга безплатно

Източник: Facebook

Източник: Facebook

Живеете ли в хубава къща с голям двор? А имате ли собствена библиотека, но не във хола, а на улицата, точно до личния ви автомобил? Американка, посветила живота си на книгите, може да се похвали именно с такава.

Няколко дни преди Коледа Шеръли Холърд осъществява една от своите мечти – да създаде свободна библиотека в родния си град Кор Дълейн, щата Айдахо. След като научава от местната власт, че ще има сериозни промени пред дома ѝ, решава да действа.

„Ние трябваше да премахнем дърво, което е на над 110 години. Затова реших, че мога да го превърна в малка безплатна библиотека, което винаги съм желаела да направя“, разказва жената, която получила подкрепа от неправителствената организация „Little Free Library“ и така отрязаното на улицата ѝ дърво се превърнало в нещо много повече.

Холърд получава разрешение да издълбае дървото и да постави 3 рафтчета, на които да сложи книги, които да са на разположение на нея и съседите й. Благодарение на допълнително финансиране, тя успява да направи нещо много повече.

Миниатюрната библиотека в дървото, към която се стига по няколко стълби, е открита на 19 декември 2018-а. Тя разполага с осветление и специална вратичка, която да пази книгите от метеорологичните условия. Отвън е декорирана с миниатюрни книжки от дърво и изглежда като малка къщичка на горски животни, точно като от приказките.

Още снимки на малката библиотека в дървото ще намерите в нашата галерия.

Свободните библиотеки набират все повече популярност и у нас. Освен по морето, където бе направена първата преди години, вече няколко наши града разполагат с такива. Целта е всеки, който обича да чете, да си вземе книга безплатно, след което да я върне.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари