IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да организирате малката кухня?

21 май 2019 09 00

Не дръжте неща, които не са за нея

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Всеки от нас поне един път в живота си се е пренасял в нова квартира и се е чудел кои неща да запази и с кои да се раздели. Малката кухня в новото жилище е един от основните проблеми на жените. Те имат множество кухненски уреди, прибори и дребни аксесоари, които трябва да са на разположение по всяко време и същевременно да са добре прибрани.

Ако вече сте готови с ремонта на кухнята, но се чудите къде ще поберете любимите сервизи, ето няколко идеи, които ще ви помогнат да организирате правилно малката кухня. С тях ще се чувствате по-комфортно и ще готвите в нея с удоволствие.

От какво се нуждаете?

Преди да извадите цялото съдържание на прилежно прибраните неща по кашони, първо преценете добре с какво място разполагате. Преценете колко чаши и чинии може да извадите за оборотни. Ако сте само с половинката, не е нужно да редите в шкафа над мивката цели 6 чаши за кафе машината или същия брой високи за сок или вода. Достатъчно е да приберете по 2-3 чинии за салата и основно ястие, а другите да ги държите в секцията в хола и ползвате само когато имате гости. Също така, ако не готвите толкова често, то няма да ви трябват доста от бъркалките и тенджерите.

Най-важното на една ръка разстояние

Целта не е да натрупате така шкафовете, че да поберете всичко, което сте си купили за кухнята. По-важно е така да организирате всичко, че онова, което ползвате най-много, да е на една ръка разстояние и знаете къде се намира по всяко време. Колкото и соц да звучи, ако имате малка кухня, не дръжте дървените дъски за рязане прибрани, а ги поставете в близост до мивката, така ще са ви пред очите и няма да заемат място. Дори и да имате малък плот за готвене, закачете отстрани поставка за хартия, с която да почиствате бързо и лесно.

Всяко нещо да си знае мястото

Чашите за кафе трябва да са близо до кафе машината. Тези, които употребявате за целта, може да стоят в пространството над нея. Чиниите е препоръчително да са на нивото на очите, докато тенджерите, тигани и друга тежка посуда, се слагат по-надолу, за да ги вадите по-лесно, а не да се качвате на стол, за да ги достигнете. Неща, които употребявате по-рядко, сложете по-нависоко.

Повече секции за по-добра подредба

Ако разполагате само с едно голямо чекмедже, например точно под плота, по-добре е да го разделите на повече секции. В много магазини за домашни потреби предлагат най-различни органайзери. Така вилиците, лъжиците, ножовете и други дребни неща ще си имат свое място и по-лесно ще се намират.

Когато нямате достатъчно място в шкафовете, си вземете специални поставки за прибори, които може да наредите по плота.

Не дръжте неща, които не са за кухнята

Лист, химикал, ластици, телбод... Дори и да искате да запишете някоя рецепта, не дръжте тефтерите и разни канцеларски материали в малката кухня. Те не само ще се изцапат, но и заемат място. Може да вземете от малките тефтерчета с магнит, които да поставите на хладилника.

Използвайте празните пространства на височина

Винаги до хладилника остава едно тясно пространство, в което трудно може да се побере нещо друго. Все пак помислете – там може да пасне специален органайзер, в който да събирате найлоновите торбички. Ако от шкафа до тавана има свободно място, може да наредите някакви бутилки или поставите по-обемни буркани, в които да съхранявате макарони, спагети, чай, сушени плодове и други.

Оптическа илюзия

Интериорните дизайнери съветват да подбирате кухнята в монохромната гама. За предпочитане е да не я правите прекалено шарена или в няколко цвята, защото натоварва очите. По този начин малкото и тясно пространство ще изглежда по-голямо и уютно.

Снимки: IStockphoto

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари