IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветя за дома според фъншуй – какво да изберете?

18 юни 2019 11 40

Важно е и къде ще ги поставите

IStockphoto

IStockphoto

В един дом има хармония, когато в него се отглеждат цветя. Те създават приятна атмосфера и радват хората с аромата и цветовете си. Според древното изкуство фъншуй, за да привлечете положителна енергия в жилището, е добре да подберете внимателно растенията и да прецените къде да ги поставите. 

Всеки предмет, включително и растенията, могат да ни донесат така наречената Чи енергия. Ако нещо в хола или кухнята ни липсва или усещаме, че в помещението се носи негативна енергия, може да си вземем различни цветя, които да поставим в ъглите. Колкото повече светлина и зеленина има в дадена стая, толкова по-голям приток на положителна енергия ще постигнем.

Ако искате да внесете повече свежест в коридора или кухнята без прозорци, заложете на кашпи, които да окачите на стената или в ъглите на стаята.

Подходящи растения според фъншуй

Първото нещо, с което трябва да се съобразите, е свободното пространство, с което разполагате. Може да сте си харесали една огромна драцена, но ако тя заема твърде много и ви пречи, не бива да я купувате за хола. Разгледайте цветята не само по сорт, но и форма, височина, размер на листата. Опитайте да си представите дали ще пасне на мястото.

Смята се, че цветята с остри листа и тези, които растат право нагоре, са проводници на топлото мъжко начало и енергията Чи. С овалните пък се свързват женското начало и тъмнината. Същото важи и за увивните, чиито „пипала“ падат надолу.


Ако търсите нещо за по-голямо помещение като хол, където има достатъчно място, се спрете на цветя с по-обемни корони. Например фикус, драцена, филодендрон. Според фъншуй те са идеалното средство за декорация и привличане на положителната енергия в по-широкото пространство. Въпреки това, специалистите по древното изкуство препоръчват и още нещо – да купите няколко по-малки цветя, които да композирате из стаята. Може да ги сложите на красив цветарник с етажиране.

Брой и подредба в помещението

Колкото и да обичате цветята, не прекалявайте с броя им. По-голямото число на растенията привлича негативната енергия и стеснява помещението.

Според фъншуй не бива да разпръснете хаотично саксиите с цветята, а всяко да си знае мястото. Също така не бива цветът им да е прекалено тъмен, а по-скоро в по-светли, пастелни тонове.


Ако харесвате много цъфтящи растения, то със сигурност ще имате хармония в дома, стига да се грижите редовно за тях. Смята се, че тези, които носят цветове и плодове, привличат повече положителна енергия. Багрите на цветята обаче трябва да си „пасват“ помежду си, а не „да се карат“ и да са в силен контраст със стените.

Хармония в кухнята – чрез фъншуй

Някои специалисти по отглеждането на стайни растения ще ви предупредят, че едни се гледат близо до прозореца, докато други не харесват много слънчева светлина. Но според фъншуй това няма никакво значение, защото растенията представляват елемента Дърво, който успешно се съчетава с Огъня. В тази връзка, никога не поставяйте саксиите на югозапад или югоизток, нито в центъра на хола, например. Най-подходящото място за отглеждане е южната част на интериора.

По-конкретно за трапезарията, за нея никога не бива да купувате кактуси или други бодливи растения. В тази част от дома хората се нуждаят от спокойствие, за да се нахранят. Ето защо този тип цветя ще напрягат обстановката. За предпочитане са такива с листа, които имат овална форма. Закачвайте смело кашпи на стената или ги слагайте на поставки, монтирани там. Те привличат енергията Чи.

Уют в спалнята – с 6 лесни стъпки

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари