IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветя в дома – къде и как да ги поставите?

21 юли 2019 10 45

Направете си рустик декор

IStockphoto

IStockphoto

Цветята допринасят за уюта в дома. Ако ги отглеждате с много желание и внимание, в един момент се сблъсквате с това, че са твърде много, а няма къде да ги държите. И за да не се разделите с тях, започвате да търсите варианти за разместване и поставки, на които да ги поберете.

За да не стане твърде претрупано от мебели и цветя в хола ви, не може безразборно да купувате саксии с растения и да ги трупате по пода и секцията. Добре е да обмислите внимателно мястото на всяко едно от тях, защото някои растат бързо и заемат голяма площ.

Tialoto.bg подбра за вас няколко идеи за организирането на цветята из дома.

Върху масата

Няма по-приятно от това да влезете в хола, да седнете на дивана и изпиете кафето си до масата, на която има букет с току-що откъснати цветя от градината. Те придават по-приятна атмосфера на стаята, но и на терасата. Разбира се, ако имате саксии с цъфнали растения, те също могат да бъдат поставени там, но размерът им трябва да е по-малък, за да не заема по-голямата част от масата. Може да сложите една в средата или няколко миниатюрни.

Специални стойки

Ако имате някой празен ъгъл или стена, може да промените пространството с аранжировка от няколко саксии. За да не заемат много място, разчитайте на специални поставки. Има така наречените саксийници, които побират повече от едно растение. Те са удобни, защото по-голямата част от тях са етажирани и доста разчупени. Има и специално отлети от гипс поставки, закачващи се на стената, които са с различна форма, орнаменти и цвят.

Цветя за дома според фъншуй – какво да изберете?


Рафтове

Когато разполагате с лятна кухня или друго по-голямо пространство, което искате да запълните с цветя, може да експериментирате и да сложите по-големи рафтове. Те ще поберат и повече растения. Разбира се, този тип поставки стават и за по-ограничените пространства, защото може да използвате височината. Много дърводелци изработват такива рафтове по поръчка, според големината на саксиите и свободното място, което имате. Така може да си изберете и материала, от който да бъдат изработени. За тези, които нямат достатъчно средства и време, има готови варианти, които се сглобяват лесно.

Освен дървени, много добре стоят на стената металните или пластмасови рафтове. Естествено, първите издържат на по-голяма тежест, а последните са най-неустойчиви. Може да ги разположите асиметрично.

Има и специални плоскости за ъглите, където може да поставите увивни растения.

Рустик декор

При този стил в интериорния дизайн дървото е водещ материал. Смело използвайте по-груб дървен материал, намерен на село, за да направите специален декор. Така например може да заковете стари летви на стената, към които да прикрепите малки метални саксийки. Друг вариант е да вземете стара стълба, която леко да почистите. Използвайте я за поставка на цветя в двора или на терасата на къщата.

Бонзай за дома и офиса – как да си го оформите?

Винтидж

Ако в къщата на село разполагате със стари дървени мебели, не ги изхвърляйте. Боядисайте ги в бяло, като на места оставете да се вижда кафявото, с което ще се доближите до винтидж стила. Така например малкото дървено столче, на което сте седели като малки, може да стане поставка за любимия ви фикус или саксията със здравец.

Източник: IStockphoto

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари