IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любимото синьо: Гръцки интериор за дома

10 август 2019 12 00

Специалните съвети на архитект София Папазова

Снимка: pexels

Снимка: pexels

През последните години Гърция се превърна в основна дестинация за лятна почивка на много българи. Чистото море, красивите гледки, вкусната кухня и спокойствието привличат хиляди от нас всяка година. И при посещенията там няма как да не се впечатлим от специфичния интериор в гръцките вили и къщи.

Именно на тази лятна красота ще обърнем специално внимание в следващите редове, част от проекта „Фамилен дом“ на Dnes.bg

Стилът на гръцките домове, особено на тези край морето, се характеризира с впечатляващо единство между екстериор и вътрешно пространство. Визията е създадена сякаш морският пейзаж навлиза и става част от интериора, потапяйки обитаващите в прекрасна и уютна атмосфера.

Цветовете в гръцките интериори са малко – искрящобяло като основен цвят и наситеносиньо, яркожълто и оранжево като цветови акценти. Стените и таваните са покрити с еднаква бяла мазилка или боя, нанесена с грапавини и неравности. Прозорците и терасите са обърнати към морето и слънцето и често са обвити в бугенвилии.

Когато говорим за обзавеждането, няма как да не отбележим, че в гръцките домове няма нищо излишно. Мебелирани са с най-необходимото и са декорирани семпло. Маслиново дръвче, ваза със свежи цветя, украса от миди или рапани, подходяща картина или пано – това са акцентите. А приложените материали са естествени – масивно дърво, камък, теракота.

Ако в момента се намирате в подобна къща на гръцкото море – благородно ви завиждаме за уюта и красивите гледки, които са около вас. Насладете се на оставащите дни от лятното безгрижие и соления вкус на морските вълни!

Консултант: архитект София Папазова

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари