IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Женски гняв на наградите „Сезар“ заради Роман Полански

1 март 2020 12 00

Филмът му „Офицер и шпионин“ си тръгна с 3 награди

Снимка: БГНЕС

Роман Полански заяви, че ще пропусне тазгодишните френски награди „Сезар“ заради протеста на феминистки организации. Режисьорът се превърна в причина за недоволство на хиляди жени, тъй като филмът му „Офицер и шпионин“ беше номиниран в цели 12 категории.

Лентата, посветена на „аферата Драйфу“, си тръгна с общо три награди, включително за най-добър адаптиран сценарий, най-добри костюми и най-добър режисьор за Роман Полански. Именно последната статуетка предизвика бурни реакции от присъстващите на церемонията.

Голяма част от жените в публиката напуснаха залата в Париж в знак на протест. Една от тях беше и актрисата Адел Енел, която пък беше номинирана за най-добра актриса за ролята си във филма „Портрет на момиче в пламъци“. По-рано през седмицата тя разкритикува церемонията, заради множеството номинации за режисьора и неговия филм.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by some things (@moviessnseriess) on

Камерите успяха да уловят реакцията ѝ преди да излезе от залата. Актрисата беше забелязана да казва „Срам“ преди да си тръгне, а примера ѝ последваха и други дами.

„Номинирането на Полански е като плюнка в лицето на всички жертви. Това показва, че изнасилването на една жена не е лошо“, каза по-рано Енел.

Министърът за равенство между половете Марлен Шапа и множество организации, борещи се за правата на жените, изразиха гнева си срещу наградите „Сезар“, тъй като Полански все още е обвиняем в САЩ за изнасилване на 13-годишно момиче през 1977 година. Режисьорът обяви отказа си в официално съобщение.

87-годишният Полански добавя, че всеки знае как ще премине вечерта и затова избира да не присъства на наградите „Сезар“. „Активисти вече ме заплашват с публичен линч, а някои казват, че ще протестират пред сградата в Париж“, казва той пред АФП. Нито един от екипа на „Офицер и шпионин“ не беше на церемонията, която наистина премина под звука на недоволството на феминистки организации. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yang Zhenxi (@rileyzhenxi) on

Част от хората се опитаха да влязат в залата, което предизвика и сблъсък с полицията. Демонстрантите бутаха металните ограждения и държаха надписи „Без Сезар за изнасилвачи“. Органите на реда бяха принудени да използват лютив спрей, за да разпръснат тълпата. 

Полански

Снимка: БГНЕС

След като се надигна вой срещу наградите „Сезар“ целият борд на Френската филмова академия беше принуден да подаде своите оставки. Президентът ѝ Ален Терзиан заяви, че наградите не трябва да се дават по морални причини, а заради качество на филма.

Протести имаше и пред няколко кина, които прожектираха филма „Офицер и шпионин“. Това не попречи на лентата да се превърне в хит в боксофиса и да се изкачи на върха във Франция. Промотирането ѝ обаче беше преустановено, след като френската фотографка Валънтайн Моние обвини Полански в изнасилване през 1975 година.

Моние е била тогава на 18 години и е работила като модел и актриса. Твърди, че режисьорът я е дрогирал и след това изнасилил. Полански отрича всички обвинения и казва пред АФП, че отказва да присъства на церемонията „Сезар“, защото иска да защити екипа си, семейството, съпругата и децата си, които също са били обект на обиди и обвинения от страна на обществото.

„Активистите вярват на думите на 12 жени, които твърдят, че съм ги тормозил преди повече от половин век. Тези фантазии ме обиждат, но една лъжа, повторена 1000 пъти, става истина“.

Режисьорът се появи на миналогодишния филмов фестивал във Венеция, където „Офицер и шпионин“ спечели две награди. Тогава Полански сравни нападките срещу него с антисемитското преследване, което Алфред Драйфус претърпява. След това обвини Харви Уайнстийн за неволите си.

Полански БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Полански твърди, че Уайнстийн се е опитал да му лепне етикета „изнасилвач на деца“, за да му попречи да спечели „Оскар“ през 2003 година за филма „Пианистът“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари