IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дж. К. Роулинг сваля авторските права от „Хари Потър“ за учители

31 март 2020 14 40

По този начин те ще могат да четат книгите на ученици

Снимка: БГНЕС

Авторката Дж.К.Роулинг е истинска магьосница. Тя свали авторските права от романите за Хари Потър, което позволява на учители да четат книгите на своите ученици. Заради пандемията от коронавирус много от училищата по света затвориха врати, а уроците се предават онлайн.

Роулинг премахна таксите на „Хари Потър“ и това ще трае до юли месец, когато се предполага, че пандемията ще приключи. По този начин учителите ще могат да се записват как четат книгите и след това да споделят видеата си с учениците в онлайн класните стаи. Досега това изискваше заплащане на такса за авторски права, но сега всичко е безплатно.

Авторката сподели новината чрез официалния си профил в Туитър. Тя заяви, че е удовлетворена да помогне на учителите и техните ученици, които в момента са у дома. На своя уебсайт Роулинг и мениджърът ѝ Нийл Блеър споделиха защо са решили да направят книгите достъпни напълно безплатно по време на пандемията.

Всеки един учител ще трябва да изпрати информация относно училището, в което работи, коя книга от поредицата ще чете, както и онлайн платформата, по която видеото ще бъде излъчено. Всичко това се изпраща на имейл адрес на издателство Blair Partnership.

Те заявиха, че „разбират колко важни са книгите и историите в тези трудни времена“. Роулинг отдавна е известна с филантропската си дейност. Тя е дарила поне 150 млн. долара през годините на различни благотворителни организации. Самата авторка знае колко труден е животът, тъй като остава самотна майка, а историите за Хари Потър многократно са били отхвърляни от издателства.

През 2005 г. авторката създаде организацията „Lumos“, която се опитва да спаси изоставени деца и да им намери добри семейства. Името идва от известна магия в света на Хари Потър, с която се създава светлина. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари