IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отиде си легендарният актьор Вълчо Камарашев

9 април 2020 13 36

Ролите му са много, а той показваше тъжно-веселия характер на българина

Отиде си легендарният актьор Вълчо Камарашев

Отиде си една от легендите на българския театър и кино. Вълчо Камарашев почина на 82 години, съобщиха от Съюза на артистите в България.
Ролите му в киното са над 90, а в театъра още повече. Самият той се определя като актьора показал тъжно-веселия характер на българина. Любимец на няколко поколения българи, Вълчо Камарашев е роден във Видин, а завършва ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ през 1959 г. и веднага започва работа на сцената в Бургас, следва тази в Перник, Русе и София, където е част от трупата на Нов драматичен театър „Сълза и смях“, както и в „Театър „Българска армия“.

Сред едни от най-запомнящите му се роли в театъра са в „Хъшове“ по Иван Вазов, където играе Македонски“ в „Стража на Рейн“ по Молиер“, в „Маскарад“ от Лермонтов, във „Врагове“ от Максим Горки.

Незабравими са и участията му в телевизионни постановки като „Двубой“, „Чичовци“ и „Службогонци“ на Иван Вазов“, както и в „Крадецът на тролейбуси“ от Георги Данаилов.

Един от най-обичаните български актьори остава със знакови заглавия и в киното като „Вилна зона“, „Тримата от запаса“, „Осъдени души“, „Всичко е любов“, „13-ата годеница на принца“, „Дело 205-1913 п.к. Яворов“, „Трампа“, „Жребият“ и много други. Незабравима е и ролята му на сърдития чичко във „Войната на таралежите“. Самият той споделя пред БНТ, че още го познават на улицата. Както е повелявала и работата му, най-много е научил от режисьорите, а при него знакова роля е изиграла появата на Леон Даниел.

Вълчо Камарашев е носител и на множество отличия като Медал за заслуги към БНА, „Орден „Кирил и Методий“ и „Награда на САБ за най-добър актьор за 2000 г. за ролята на Жуков в „Руска народна поща“.

„Имах непрекъснато работа. Не всичко, в което съм работил е било добро. Винаги е различно, но помня много филми. – споделя той и допълва, че не обича чисто комичните и чисто трагичните роли, а „когато е сложно“. – И в най-добрата комедия има нещо сложно, и в най-добрата трагедия има нещо смешно.“, допълва той.

Поклон пред паметта му!

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари