IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На 84 г. в Ню Йорк почина Христо Явашев – Кристо

1 юни 2020 07 45

Кои бяха неговите най-значими проекти?

Снимка: БГНЕС

На 84 години е починал артистът Христо Явашев – Кристо. Новината съобщиха сътрудниците му от Christo and Jan-Claude. Тази година той трябваше да опакова Триумфалната арка в Париж, но събитието бе отменено за 2021 година.

Кристо е починал в дома си в Ню Йорк от естествена смърт.

„Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше. Проектите на Кристо и Жан Клод обединиха хората, а тяхната работа ще живее в нашите сърца и спомени. Те винаги са казвали, че работата по техните проекти ще продължи дори и след смъртта им“, гласи официалното съобщение. От него става ясно, че опаковането на Триумфалната арка все пак ще се състои на 3 октомври 2021 г.

Кристо е роден на 13 юни 1935 година в Габрово. Напуска България през 1957 година и първо отива в Прага, оттам бяга във Виена, а през 1958 година се мести в Женева. Отива и в Париж, където среща Жан Клод. Тя става не само негова съпруга, но и негов артистичен партньор. Тя издъхва на 18 ноември 2009 година.

Христо Явашев живя в Ню Йорк 56 години.

Работата на Кристо и Жан Клод счупи традиционните граници на рисуването, скулптурата и архитектурата. Някои от най-известните им творби са „Чадърите“ в Япония и Калифорния, опакованият Райхстаг в Берлин, „Вратите“ в Сентръл парк, Ню Йорк. Най-скорошните творби на Кристо бяха „Плаващите мостове“ в Италия и Мастаба в Лондон.

„В писмо от 1958 година Кристо пише: „Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират“. „Държа тези думи близо до сърцето си днес“, гласи още изявлението.

Сред най-известните проекти на Кристо и Жан Клод са опакованият бряг Литъл Бей в Сидни с обща дължина 2,4 км. За изработката му са нужни 17 000 часа, в рамките на 4 седмици, а по него се трудят 15 професионални катерачи и 110 работници. За 40 дни пък екипът на Кристо опакова „Римските градски стени. На 7 май 1983 година екип от 400 души завършва инсталацията на Обградените острови в залив Бискейн, Маями. Яркият розов цвят е в хармония с островната растителност. Проектът отнема общо 3 години заради необходимостта от редица разрешителни.

Може би един от най-мащабните проекти на Кристо е „Бягащата ограда“ в Калифорния. Той отнема 4 години. Изграден е изцяло от стоманени стълбове и кабели, с дължина около 50 км. Конструкцията достига Тихия океан при залива Бодега и там докосва дъното. Твърди се, че дори се е виждала от Космоса.

През 1991 година 1880 работници едновременно се заемат с отварянето на общо 3100 чадъра в Ибараки и Калифорния. Това японско-американско произведение отразява приликите и разликите в начина на живот на двете държави.

Самият Христо Явашев определя опаковането на Райхстага, като най-важният проект в живота си. Идеята се ражда съвсем случайно след изпращане на картичка от негов приятел с изобразен Райхстага отпред. Основната мотивация на Кристо да опакова голямата сграда е, че той е бил бежанец повече от 17 години, след като напуска България.

Райхстагът остава опакован 14 дни, въпреки настояването на властите да остане още седмица.

След смъртта на Жан Клод, Кристо работи сам, но по проектите, които заедно с Жан Клод са създали. Така се появяват „Плаващите кейове“ в езерото Изео, Италия. Двамата са го замислили още през 1970 година.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари