IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ная Ривера – актрисата с неизмерим талант и огромни мечти

15 юли 2020 18 00

Дълго време кариерата е на първо място, но всичко се променя с появата на сина ѝ Джоси

Снимка: БГНЕС

Понякога съдбата е доста жестока. В деня, в който се отбелязаха 7 години от смъртта на Кори Монтей, тялото на Ная Ривера беше открито да плава в езеро в Калифорния. И двамата актьори са познати на публиката от сериала „Клуб Веселие“, който бързо се превърна в един от любимите на цяло поколение. Песните, танците, драмите и проблемите на едни ученици бяха толкова близки до подрастващите, че те нямаше как да откъснат поглед от екрана.

Причината за смъртта на Кори Монтей беше определена като самоубийство и това се отрази сериозно не само на феновете, но и на цялата телевизионна гилдия. Тогава започна да се говори по-открито за депресията и напрежението, което актьорите изпитват и за злоупотребата с наркотици и предписани лекарства. 

Седем години по-късно, Ная Ривера също си отиде от този свят. Актрисата беше на 33 години и остави след себе си 4-годишния си син Джоси, който е бил с нея по време на инцидента. Двамата са наели лодка, с която да се разходят из езеро в Калифорния, но не се връщат, когато времето им изтича и това кара собствениците на плавателния съд да започнат издирване. 

В него се включват и полицаи, които скоро намират лодката по средата на езерото, но в нея е само Джоси. От Ривера няма и следа и започва спасителна акция, която не завършва с щастлив край. 5 дни по-късно е намерено женско тяло, което се носи по повърхността на водата. Властите установяват, че това е актрисата, която се е удавила, спасявайки сина си.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Naya Rivera (@nayarivera) on

Интересът към персоната на Ная Ривера веднага се покачи, когато новината за смъртта ѝ обиколи интернет. Ако се разровим в социалните ѝ профили ще разберем много добре какъв човек е била тя. 

От снимките се вижда, че е била отдадена майка, която се опитва всячески да забавлява 4-годишния си син Джоси. Двамата се наслаждават на слънцето през летните месеци, правят си безглутенова пица и се изправят пред света като един. Последната им обща публикация е снимка, на която майка и син са прегърнати, а описанието гласи „Само ние двамата“.

Освен това Ная Ривера беше и защитник на правата на чернокожите. Човек, който се опитва да направи света по-добро място за следващите поколения. На 5 юни, когато афроамериканката Бреона Тейлър щеше да навърши 27 години, актрисата беше на улицата и протестираше за равни права, подкрепяйки движението „Black Lives Matter“. Ривера постоянно даряваше и определена сума пари на любимата си организация „Alexandria House“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Naya Rivera (@nayarivera) on

Към личността ѝ се прибавя и неизмерим талант, който показа на сцената на „Клуб Веселие“. Танци, пеене и актьорска игра – тройната заплаха, която Ривера криеше в душата си. Последното ѝ участие беше в „Step Up: High Water“.

Нещото, което кара феновете да спрат и да се замислят, е последният туит на Ная. На 2 юли, дни преди изчезването си, тя пише в социалните мрежи, че човек трябва да цени всяка минута на този свят и да се радва на днешния ден, защото утрешният не е сигурен. „Независимо от годината, от ситуацията или от предизвикателствата, ти си жив и това е благословия“.

Публикацията ѝ се превърна в зловещо предсказание шест дни по-късно, когато окръжният шериф на Вентура обяви, че всеки сантиметър от калифорнийското езеро „Пиру“ се претърсва. Часове по-рано Ривера не успява да се върне на лодката, която наема заедно със сина си. Властите намират 4-годишния Джоси сам, облечен със спасителна жилетка. 

Новината за изчезването веднага обиколи интернет и всички колеги и приятели на Ная започнаха да се молят за нейното спасение. Целият актьорски състав на „Клуб Веселие“, Деми Ловато, както и бившият годеник на Ная – Big Shean, се надяваха на завръщането ѝ. Но на 9 юли операцията по спасение се превърна в издирване на тяло. Властите предположиха, че 33-годишната актриса се е удавила. 

След 5 дни усилено търсене полицаите потвърдиха най-лошия сценарий – тялото на Ная Ривера беше извадено от водата. 

Това е съкрушителен край за детската актриса, превърнала се в истински феномен. Безкрайният ѝ талант и още по-големите ѝ мечти я караха да се бори за всяко стъпало в кариерата си, а милото ѝ отношение към околните ѝ печелеше приятели навсякъде. „Тя беше напълно отдадена на работата си“, казва бившият ѝ публицист Зак Теперман пред E!News.

През 2009 година тя се появява за първи път в „Клуб Веселие“, а ролята ѝ трябва да е краткосрочна. Феновете обаче толкова я харесват, че Ривера получава постоянен договор, а екранната ѝ героиня се превръща в човек, който гордо представлява ЛГБТ общността. И тъй като подробностите около инцидента продължават да заливат интернет, онези, чийто живот бе докоснат от Ная, започнаха да изразяват своите благодарности към нея.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Naya Rivera (@nayarivera) on

Сред тях беше и Деми Ловато, която изигра приятелката на Ривера в четири епизода от сериала. „Героинята, която изигра беше революционна за хиляди млади момичета, които се страхуват да покажат себе си. Твоите постижения бяха вдъхновение за много латиноамерикански жени по целия свят“, пише изпълнителката.

Теперман добавя, че Ная е искала да използва платформата си, за да промотира важни каузи в рамките на ЛГБТ общността. „С каквото и да се захванеше, тя винаги даваше всичко от себе си“. 

Началото

Ная Ривера със сигурност успя да постигне много през тези три десетилетия. Тя е най-голямата дъщеря на Йоланда и Джордж Ривера. Брат ѝ – Михаел е спортист, а сестра ѝ Никайла е модел. Актрисата постига първата си сделка още преди да навърши една година. Тогава тя се запознава с агента на майка си, която се занимава с мода, и влиза в света на шоубизнеса.

Кариерата ѝ на детска актриса ѝ носи любовта на малките фенове. Първата ѝ целувка е била с Тахж Моуи, с когото се запознава, когато е само на четири години. Звездата успява да получи признание за играта си от колежката си Джаки Хари, с която работи по сериала „The Royal Family“, излъчван през 90-те години.

По времето, когато влиза в гимназията в Санта Клара, Ривера вече е преминала през няколко работни места. Работила е като бавачка, като продавач по телефона и като хостеса. Към това се добавят и гостуващите ѝ роли в „The Fresh Prince of Bel-Air“, „Family Matters“ и „The Bernie Mac Show“. Може да я видите й в музикалното видео на „B2K“, както и за кратко в предаването „American Idol“. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Demi Lovato (@ddlovato) on

През 2014 година, в интервю за списание Cosmopolitan, Ривера казва, че е била доста находчива що се отнася за намирането на работа. „Доста лъжех в автобиографията си. На 19-години казвах, че имам бакалавърска степен. Никой не ме провери“. На 22 години тя вече е наясно с таланта си и много добре знае, че може да постигне невероятни неща в индустрията.

Тя споделя, че никак не е лесно да си актьор. В Холивуд трябва да си подготвен за всичко – месеци без работа или пък извънредни часове на снимачната площадка. „Не можеш да си избираш. Трябва да бъдеш готов за милион и половина нюанса на живота“. 

„Клуб Веселие“

Първоначално актрисата не е имала големи надежди за ролята си в „Клуб Веселие“. Продуцентите викат Ривера като гост, за да играе първокурсничка в хорската група. На снимачната площадка обаче всички се влюбват в Ная и решават да я привлекат към екипа за постоянно. Така се появява Сантана Лопес, която е член на „Клуб Веселие“ и част от мажоретния състав на училището.

По време на участието си в сериала тя изрича безброй резки обиди, пее невероятно няколко балади и бавно работи по пътя си от фонов играч към изгряваща звезда. Отвъд таланта си да прави кавъри на Адел, Ривера се превърна в любимка и на ЛГБТ общността, когато започва връзка с Британи Пиърс. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Glee (@officialglee) on

„Има много малко герои в телевизията, които са едновременно ЛГБТ и от различна раса. За мен е чест да съм част от тях“, казва Ривера пред списание Latina през 2013 година. Добавя, че обича да подкрепя подобни каузи, но в същото време усеща голямата отговорност. Въпреки това продължава да се изправя пред предизвикателството и не се отказва от ролята.

Според Теперман, сюжетните линии и фактът, че сериалът вдъхновява хората за промяна, са се харесали изключително много на Ная. „Правеше всичко това, за да помогне с каквото може за един по-добър свят – независимо дали ставаше дума за справяне с тормоз или борба за равни права“. Актрисата е използвала платформата и ролите си, за да вдъхновява и да помага на околните. 

Когато „Клуб Веселие“ приключи през 2015 година, Ривера веднага се мести на друга работа. Тя получава ролята на Бланка Алварес в „Подли камериерки“. Година по-късно обаче се връща в гимназия „McKinley“ за един специален епизод на „Клуб Веселие“, в който се показва всичко, което се случва зад кулисите.

Личен живот

Извън светлината на прожекторите, Ная Ривера трябва да се справя с няколко тежки момента в личния си живот. Седмици след раздялата с бъдещия си съпруг Райън Дорси, тя открива, че е бременна. Дегизира се и отива в Пасадина, където си купува хапче за аборт. „Беше най-лошото преживяване в живота ми. Ужасно болезнено е – сякаш раждаш със силни, чести контракции. Постоянно ми се гадеше и припадах на няколко пъти заради болката“, казва тя.

На следващия ден, още докато процесът не е преминал, тя отива на работа. Слага мажоретната униформа и започва да изрича репликите си. През цялото време обаче се надява никой да не забележи кървенето, което се опитва да прикрие. 

Физическият дискомфорт обаче не е нищо в сравнение с психическата травма. „Не мисля, че някога ще се излекувам емоционално от аборта“. Според нея, прекъсването на бременност е много по-трудно от раждането, защото цял живот ще съжаляваш за избора си.

 

Тогава Ривера започва връзка с Марк Солинг. Цели три години двамата крият отношенията си и се разделят заради изневяра. Тогава актрисата кара неин приятел да покрие колата на Солинг с разбити яйца, кучешка храна, кока-кола и семена за птици. „Така се сдобих с първия си медиен скандал“, казва тя.

Когато през 2013 година Big Sean предлага брак на Ривера, феновете веднага започват да мислят, че тя най-накрая е намерила щастието. В рапъра тя намира човек, който оценява работата ѝ, подкрепя я в желанието ѝ да издаде албум, в който да включи джаз звучене. „Всяка сутрин се събуждам, поглеждам към нея и чувствам,“ казва рапърът пред GQ.

Но тази история приключва само месеци преди планираната сватба през 2014 година. Те започват битка за скъп часовник, който Big Sean подарява на Ривера. Актрисата обвинява бившето си гадже, че го е откраднал. Това кара публицистът на изпълнителя публично да заяви, че сватбата се отменя. 

„Научих ОТ ИНТЕРНЕТ, че няма да се омъжвам. Не само че вече не бяхме годеници, но явно не бяхме и гаджета“, пише Ривера в книгата си. Тя търси утеха в обятията на Райън Дорси и двамата бързо осъзнават дълбоката връзка помежду си. Изведнъж двойката започва да планира лятна сватба през юли 2014 в Кабо. Пред списание People Ривера споделя, че е намерила правилния човек, с когото да създаде семейство.

Малко по-късно се появява и синът им Джоси Дорси. Въпреки че връзката между Ривера и Райън приключва през 2018 година, актрисата е благодарна за събитията, които са довели до раждането на първото ѝ дете. „Винаги си мислиш, че ще обичаш детето си, но връзката е много по-дълбока от това“, казва звездата през 2017 година.

Тя добавя, че постоянно мисли за сина си, дори когато той спи. „Гледам негови снимки и винаги се вълнувам, защото присъствието му е много важно за мен“. В името на детето си тя създава бранд за деца, който не се обвързва с половете. Близък до Ривера казва, че тя е обожавала да се разхожда с Джоси и да го забавлява по различни начини.

„Синът й беше нейният най-важен приоритет“. 

Отвъд начина, по който тя вдъхновява тийнейджърите, които търсят отново правилния път в живота, най-голямото наследство, което Ривера оставя са нейните изпълнения. 

 
 
 
 
Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари