IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антонио Бандерас на 60 – актьорът, който все още пленява женските сърца

10 август 2020 18 00

Получава първата си номинация за „Оскар“ чак на 59 години

Снимка: БГНЕС

Антонио Бандерас е от онези мъже, за които винаги ще си мечтаем. Красивите му черти, стегнатото му тяло и испанския му сексапил ни карат да го гледаме на голям екран, дори и да не разбираме какво точно казва. Актьорът се ражда на 10 август 1960 година и постепенно става едно от бижутата на Холивуд. 

Този всепризнат актьор притежава всичко – външния вид, харизмата, енергията и креативността. Въпреки това, той не е надут, арогантен или недружелюбен. Не се счита за звезда и не се държи като такава. Антонио Бандерас е мил, забавен, искрен и човечен. 

Ранен живот

Хосе Антонио Домингес Бандерас е роден на 10 август 1960 година в град Малага. Баща му – Хосе Домингес, е полицай в Гражданската гвардия, а майка му Ана Бандера Галего е учителка. Има брат, който се казва Франсиско Хавиер. Въпреки че фамилното му име е Домингес, Антонио решава да вземе второто име на майка си, за да се представя с него на сцената.

Майка му е искала той да следва семейната традиция и да се обучава за учител. Самият Антонио не е мислел за актьорството още от малък, а по-скоро се е насочил към други професионални сфери. Учил за свещеник, но истинската му мечта е била футболът. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Antonio Banderas (@antoniobanderasoficial) on

Счупен крак в тийнейджърските години обаче слага край на това желание и Бандерас решава да насочи интереса си другаде. Така се ражда любовта към сценичните изкуства и младежът се записва в местното драматично училище. Завършва с отличен и малко преди да навърши 20 години, с едва 60 паунда в джоба, решава да се отправи към Мадрид.

„Идеята ми дойде бързо, а решението, както всичко в живота ми, беше взето за няколко секунди“, обяснява той пред списание Hello. 

Начало на кариерата

Известно време Бандерас живее живот на страдащ артист, който спи на дивана на близък приятел и се опитва да изкарва прехраната си. Първоначално работи в малки магазинчета, а след това се присъединява и към трупата на Националния драматичен театър, което дава начало на кариерата му.

Печелил е по 5 паунда на вечер, докато начинаещият тогава режисьор Педро Алмодовар му предлага роля в нискобюджетната си комедия „Лабиринтът на страстта“. Това дава началото и на едно страхотно приятелство и добра професионална връзка, която превръща Бандерас в звезда в родната му Испания. 

5 години след първата си роля, Бандерас се появява във филма „Законът на желанието“, който отново е режисиран от Алмодовар. Актьорът прави истински фурор с ролята си на хомосексуалист, а това се превръща и в първата му мъжка целувка. През 1986 година той играе и в „Матадор“, но международното му признание все още се бави.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Antonio Banderas (@antoniobanderasoficial) on

Педро Алмодовар променя този факт същата година, когато създава „Жени на ръба на нервен срив“. Следва роля в „Tie me Up! Tie me Down“, където Бандерас играе пациент в психиатрична клиника, който отвлича порно актриса и я държи вързана докато тя не признае, че е влюбена в него. 

Това е ролята, която помага на Антонио да мечтае за Холивуд, а заслугата отчасти е и на Алмодовар. 

Големият пробив

През 1991 година Мадона е тази, която представя Антонио Бандерас на света. Тогава се появява филмът „In Bed with Madonna“, а актьорът привлича вниманието на всички. В една от най-известните сцени от лентата, той се превръща в секси испанецът, който говори много малко английски, но го говори с невероятен акцент. 

По онова време Бандерас не знае английски и трябва да научи всички реплики фонетично. Все пак той успява да заслужи похвалите на критиците и получава първата си драматична роля в американския филм „The Mambo Kings“. След като пленява сърцата на киноманите и отвъд океана, звездата започва да получава все повече повиквания за филми.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Antonio Banderas (@antoniobanderasoficial) on

Така се ражда и ролята му на любовник на Том Ханкс във филма „Филаделфия“. Успехът на лентата печели широко признание на Бандерас, а през 1994 година получава и възможността да работи с Нийл Джордан по филма „Интервю с вампир“, където си партнира с Брад Пит. 

Следват няколко холивудски премиери, включително „Десперадо“, „Убийци“ и „Евита“. Славата му се затвърждава през 1998 година, когато получава главната роля във филма „Маската на Зоро“.

Музиката и танците

Освен че може да играе невероятно, Антонио Бандерас притежава и още един талант. Той пленява сърцата на жените, благодарение на своите певчески умения и сексапилен тембър. Въпреки че отделя голямо внимание на актьорското майсторство, през 2003 година звездата решава да се завърне към музиката.

Той участва в мюзикъла „Nine“, който се играе на Бродуей и е основан на филма „8 1/2“. Бандерас влиза в главната роля на Раул Хулия и печели наградите „Външни критици“ и „Драматично бюро“, както и получава номинация за „Тони“ за най-добър актьор в мюзикъл. 

Същата година получава наградата „Rita MOreno HOLA“ за високи постижения, присъждана от Испанската организация на латиноамериканските актьори.  

Танците също са в кръвта на Бандерас. През 2006 година той участва във филма „Take the Lead“, където играе учител по танци и показва завидни умения.

Личен живот

Бандерас се жени за Ана Леза, но годината на тяхната сватба така и не става известна. Според някои източници, това се случва през 1986-а, а други твърдят, че събитието е било две години по-късно. Независимо от това, годината на развода е ясна – 1996 година. 

Тогава Антонио започва връзка с актрисата Мелани Грифит, с която се среща през 1995 година докато двамата снимат „Two Much“. Актьорът винаги е казвал, че се е възхищавал на колежката си и никога няма да забрави момента, в който я вижда за първи път по време на наградите „Оскар“ през 1986 година.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MELANIE (@melaniegriffith) on

„Помня, че носеше бели перли. Винаги ще го помня. Помислих си, че това е най-хубавата жена, която съм виждал“, казва той. Когато се срещат за първи път на снимачната площадка, двамата все още са в различни връзки. Грифит е омъжена за Дон Джонсън, с когото обаче се развежда. 

Така се ражда една от любимите романтични истории на Холивуд, която се превръща в брак на 14 май 1996 година в Лондон. Дъщеря им Стела се ражда няколко месеца след сватбата. Тя се появява на големия екран заедно с майка си в режисьорския дебют на Бандерас. Филмът „Луд в Алабама“ прави своята премиера през 1999 година.

През 2002 година двойката получава наградата „Stella Adler Angel“ за своята богата филантропска работа. Грифит си татуира името на Бандерас на дясната си ръка в знак на любовта им. 

За съжаление на всички любители на любовните истории, и тази не завършва с щастлив край. През юни 2014 година Бандерас и Грифит направиха общо изявление, в което съобщиха, че слагат край на брака си, но остават близки приятели. Според съдебните документи, двойката е имала „непреодолими различия“, а раздялата става факт през декември 2015-а. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Antonio Banderas (@antoniobanderasoficial) on

Вече 5 години Бандерас е във връзка с актрисата Никол Кимбъл. Двойката често се събира с Мелани Грифит и Стела, за да отпразнуват заедно семейни събития и празници. 

Дългото чакане

Въпреки невероятния си талант и хвалебствията от страна на критиците, Антонио Бандерас все още чака своята първа голяма награда. Той е номиниран 5 пъти за „Златен глобус“, два пъти за „Еми“, по един път за „Тони“ и „Гилдията на актьорите“. Получава първата си номинация за „Оскар“ чак през 2020-а за ролята си в „Болка и величие“. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Antonio Banderas (@antoniobanderasoficial) on

Все още обаче статуетката му се изплъзва, но любовта на феновете я замества. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари