IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кръглите очила на Джон Ленън се продадоха за 57 хиляди долара

31 октомври 2020 16 30

Ленън ги е подарил на иконома си през 1965 година

Снимка: БГНЕС

Джон Ленън пее, че „най-хубавите неща в живота са безплатни“, но това не важи за неговите иконични кръгли очила. Рядък чифт от колекцията на композитора на „Imagine“ бяха продадени за невероятните 56 800 долара. 

Ленън е подарил очилата на своя иконом Дороти Джарлет през 1965 година. Вярва се, че това е първият чифт от кръгли очила, които изпълнителят е притежавал. На 9 октомври Ленън щеше да навърши 80 години. Типично за него, историята на очилата има и хумористичен оттенък. Според организаторите на търга, Джон е подарил чифта на Джарлет, който ги е поискал, за да може брат му да допълни костюма си за парти.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by John Lennon (@johnlennon) on

Джарлет е бил в семейството на Ленън от 1964 до 1968 година и се е грижел за съпругата на изпълнителя и сина му. Въпреки че очилата ще се превърнат в запазена марка на композитора, в първите дни от славата на Бийтълс, той ги е държал далеч от хорските погледи и медиите. „Ленън е носил лещи през първите години. Чак през 1966 година започва да носи кръглите очила. Първата им поява е във филма „How I Won the War“. 

Освен кръглите очила на Ленън, на търга в сряда са били представени и други редки предмети, свързани с Бийтълс. Един от тях е бил дизайнерски часовник, който се е продал за 39 хиляди долара. Той е бил собственост на Джордж Харисън. Аксесоарът първоначално е бил женски, но мениджърът на групата – Брайън Епстейн, поръчва специална мъжка верижка, която прави часовника подходящ и за мъже.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by John Lennon (@johnlennon) on

Първото копие на хита „Love Me Do“ от 1962 година също беше продадено. Цената му е 39 хиляди долара, а върху корицата присъстват подписите на всички членове на групата. За да напомни за огромния успех на Бийтълс в САЩ, търгът включваше и официални американски документи на групата, включително брошура за турне, подписана от четиримата. 

Цената на брошурата е стигнала 11 400 долара, а първоначалната ѝ цена по време на второто турне на групата е била 1,25 долара. По средата на турнето, което приключва в Сан Франциско, членовете на Бийтълс успяват да се срещнат с идола си Елвис Пресли в дома му в Бел Еър на 27 август 1965 година. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Beatles (@thebeatles) on

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари