IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истории от „Приятели“: Матю Пери между сериала, алкохола и дрогата

27 октомври 2020 18 00

Актьорът не помни доста моменти от снимачната площадка

БГНЕС

„О, боже мой! Чандлър Бинг, това ти ли си?!“. Има голяма вероятност да чуем тези думи, гледайки трейлъра на специалния епизод на „Приятели“, който тепърва ще бъде заснет. Чудейки се дали в него лудата Джанис ще срещне бившия си за пореден път, сме сигурни в едно – всички искаме да го видим с Моника и техните близнаци, в къщата в крайния квартал, която купиха, за да създадат истинско семейство. Двамата най-вероятно ще са леко понапълнели, отчаяни от живота, работейки 24/7 или пък не – все същите шегаджии, които са неразделни с Рейчъл, Рос, Фийби и Джоуи. 
 
Връщайки се назад във времето, търсейки информация за актьорите, изиграли култовите образи от любимия на няколко поколения сериал „Friends“, ще прочетете историята на Матю Пери, който близо 25 години е бил влюбен в Кортни Кокс (Моника), но така и не ѝ признал чувствата си преди тя да се омъжи. Сега двамата си остават истински приятели, които често си говорят за нещата от живота. Несподелената любов обаче не е най-големият проблем на мъжа, който още докато работел за известната продукция, започнал да затъва в света на киното. 

Известността не е за всеки

През 1994 г. Матю, който до момента имал няколко роли в киното, но не чак толкова големи, бива избран за сериала на Дейвид Крейн и Марта Кауфман. Те смятат, че той може да влезе в образа на Чандлър, който е един от шестте приятели – живеещ със своя съквартирант, нямащ опит с жените, но за сметка на това притежаващ чувство за хумор. След поредицата от неуспешни комедии, това било нов шанс за кариерно развитие за Пери, който той не желаел да изпуска. 

„От ушите ми излизаше пара, толкова много исках да бъда известен... Исках вниманието, исках парите и исках най-доброто място в ресторанта“, разказва той пред New York Times през 2002 г. Освен славата, другото нещо, което го блазнело много е това, че най-сетне ще започне да се издържа сам и да печели добре. 

„Част от Чандлър изскочи от сценария, стисна ръката ми и каза: „Това си ти, човече!“, обяснява той пред Entertainment Weekly за първите си мисли след получаване на мечтаната от него роля. 

Много бързо Матю Пери става известен, с което идва и крупното му заплащане. Допадайки си със своите колеги Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Лиса Кудроу, Мат Лебланк и Дейвид Шумър, той се пазари заедно с тях, за да им плащат една и съща сума за участието им в „Приятели“. Така само за първия сезон всеки от тях печели по 22 500 долара на епизод, а вече през третия сумата достига до 75 000. Според статистиката, за 9-ия и 10-ия сезон те са взели по 1 милион долара. 

„Бях в „Приятели“ от 24 до 34-годишна възраст. Горях в пламъка на славата... Шестимата бяхме навсякъде, през цялото време“, разказва актьорът, който бил доста щастлив от компанията на другарите си в началото, но постепенно започнал да се отчуждава. 

„Отвън изглеждаше, че имах всичко. Всъщност бях доста самотен, защото страдах от алкохолизъм“, разкрива той. Но страстта му към чашката не е най-голямата зависимост, която има, докато играе Чандлър. 

Пристрастяване към болкоуспокояващи – след инцидент с джет

Когато имал трудни моменти през първите сезони на ситкома, Пери си пийвал от любимия алкохол и ставал по-уверен, като напрежението му постепенно изчезвало. На по-късен етап обаче заедно със спиртните напитки започнал да злоупотребява с хапчета. 

През 1997 г. звездата претърпява инцидент с джет. Заради болките, които изпитва, му предписват Vicodin - комбинация между хидрокодон и парацетамол. Това хапче му помага и когато един от мъдреците му „се обажда“. 

„Не смятах, че ще имам проблем с това. Но от самото начало ми хареса как ме караше да се чувствам и исках да получа още“, разкрива Пери. В един момент той не може да се контролира и винаги държи медикамента в себе си, за да може да го изпие по всяко време. 

Заради влечението му към хапчетата, Матю започва лечение и дори постъпва в клиника, защото вижда, че не може да се справи сам. 

„Това беше най-страшното нещо, което някога ми се е случвало. Добиваш нова доза уважение към самия себе си и към живота, след като преминеш през нещо толкова трудно“, спомня си той за това как му се отразявали болкоуспокояващите. 

Рязко отслабване и влошаване на състоянието

„Бях извън контрол и водех много нездравословен живот“, каза актьорът пред People. Той се хранел на снимачната площадка, но вкъщи поглъщал какви ли не вредни храни, които се отразили зле на стомаха му. В един момент той „се стопява“, сваляйки 20 кг. Промяната му не се дължи на диета, а на злоупотребата с алкохол и хапчетата. 

През май 2000 г. популярното лице от „Приятели“ влиза в болница заради остър панкреатит. Лекарите са категорични, че възпалението му се е получило заради напитките, които пиел безконтролно. 

„За съжаление, това все още не беше достатъчно, за да ме накара да спра да пия“, разказва той. След изписването си, макар и трезвен, забил поршето си в къща до пътя. За негово щастие не е пострадал никой.

Макар за кратко да се сближава със семейството си, което се опитва да го откъсне от алкохола и хапчетата, той посяга към дрогата, с която затъва все повече. 

 

Зависимостите на Матю Пери се отразяват на работата му. Неговите колеги виждат, че понякога той взима хапчета пред тях или е пиян. Има моменти, в които се спречква с екипа или не успява да каже репликите си заради умората и ефекта от алкохола и наркотиците. 

„В моя случай беше труден живот, тежко пиене и недостатъчно хранене. Играеш ли, плащаш си“, продължава той и изтъква, че близо 3 години от снимките на сериала му се губят. 

„Опитах се да говоря с него“, разказва Мат Лебланк, който винаги го подкрепял, но по-конкретно в тежката му борба, не можел да му помогне с кой знае какво, защото самия Пери не желаел и не признавал, че има проблем.

„Когато Матю беше болен, не беше забавно. Просто стояхме безнадеждно отстрани. Страдахме много. Матю е един от най-забавните хора, които съм срещала в живота си. Той е очарователен и весел“, коментира от своя страна Лиса Кудроу, която играе Фийби в „Приятели“. 

Дженифър Анистън, Кортни Кокс и Дейвид Аркет също правели отчаяни опити да говорят с приятеля си и да го насочат към адекватна терапия. 

„Аз исках да запазя личния си живот за себе си, но това не беше възможно, тъй като бях част от шоу, което гледаха 30 милиона души. Всички знаеха за моите проблеми, всичко това е много публично“, споделя актьорът.

Матю Пери

БГНЕС

Днес звездата помага на хора със същите проблеми

През 2015 г. Матю Пери говори открито за пропиляното време, в което се лута между своите зависимости. Трябват му цели 30 години, за да се избави от пороците. В специално интервю за The Hollywood Reporter, Чандлър от любимия ни сериал благодари на лекарите от рехабилитационния център Phoenix House, които му вдъхнали надежда, че може да се оправи, стига да желае и да има търпение. 

„Тези центрове за лечение са много важни, тъй като тук пристрастените могат да се откъснат от средата, в която живеят и от която всъщност е започнал проблемът“, обяснява той, срещайки се с хора, които тепърва ще стартират своята терапия. 

През 2013 година Пери инвестира част от спечеленото, за да създаде център за алкохолици в Малибу. Въпреки че през 2015-а го продава, той продължава да се ангажира с различни каузи, насочени към зависимости като неговите. 

Въпреки че успява да изплува на повърхността и да започне живот начисто, Матю Пери все още е нещастен в живота. Минал 50-те, той все още не е създал семейство, като през последните години сменя постоянно своите гаджета. Кой знае, може би скоро ще ни изненада с някоя жена, която прилича много на любимата му Моника. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Анелия ( преди 3 години )
Винаги тези които ни расмиват в сериалите, имат тъжни истории. На мен Джоуи ми е любим и не мога да повярвам как се състари с годините. Ама пък продължавам д аго гледам като млад, защот все някой канал дава Приятелите
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар