IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Името е Конъри... Шон Конъри

2 ноември 2020 18 00

Актьорът почина този уикенд на 90 години

Снимка: Getty

„Името е Бонд... Джеймс Бонд“. 

Тези думи са до болка познати на феновете на агент 007. Поредицата за легендарния шпионин се простира вече в няколко десетилетия, показвайки на света 8 различни актьори в ролята на британския агент. Но всичко започва с един мъж, който и до момента е считан за най-добрия Джеймс Бонд, и това е Шон Конъри. 

Със своя безпогрешен шотландски акцент, сър Шон Конъри е първият човек, който изрича легендарната фраза, която ще остане завинаги в историята на киното. Събирайки в себе си перфектната комбинация от опасно и добро, за много фенове, той е най-добрият агент 007. 

Конъри БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Конъри е бил неизвестен актьор, когато е избран за ролята в „Доктор Но“ през 1962 година. Това е и първият филм от поредицата за Джеймс Бонд и поставя един мъж със скромно минало по пътя към превръщането в холивудска легенда. Авторът на книгите за Джеймс Бонд – Иън Флеминг, първоначално е бил против избирането на Конъри за главната роля, наричайки го „възрастен каскадьор“, който не бил достатъчно усъвършенстван да бъде шпионин. По-късно обаче той е толкова впечатлен от играта на актьора, че в следващите си книги за Бонд създава шотландски произход на героя си. 

Конъри ще се превъплъти в агент 007 общо седем пъти, участвайки още в „От Русия с любов“, „Операция Мълния“, „Човек живее само два пъти“, „Диамантите са вечни“, „Никога не казвай никога“ и „Голдфингър“. Последният, излязъл през 1964 година, често е определян като най-добрият филм за Бонд. 

Кариерата на Шон Конъри се простира през седем десетилетия, с по-малки роли преди и след Джеймс Бонд. Филмите с негово участие включват „Скалата“, „Шотландски боец“, „Недосегаемите“ и „Индиана Джоунс и Последният кръстоносен поход“, където той играе бащата на Индиана Джоунс – професор Хенри Джоунс. Ролята му като Джеймс Бонд обаче със сигурност ще остане най-паметна.

Конъри БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Томас Шон Конъри е роден в Единбург на 25 август 1930 година. Той е по-голямото от двете момчета и напуска училище в ранна възраст, за да започне работа като разносвач на мляко. Той пътува из родния си град с конска каруца. 

Записва се в Кралския флот, когато е на 16 години, но три години по-късно е освободен поради медицински причини. Открита му е язва на стомаха, която го изпраща вкъщи. Тогава започва да търси работа. През годините преди Холивуд Конъри е бил спасител, зидар, модел на ученици по изобразително изкуство в Единбургския колеж по изкуствата и шофьор на камион. 

През 1950 година се записва в конкурса „Мистър Вселена“ под името Том Конъри. Поставен е на трето място в дивизията за най-високи мъже. Талантът му на футболист е можело да го отведе в съвсем различна професионална посока. Той е получил предложение за договор от бившия мениджър на Манчестър Юнайтед – сър Мат Бъзби, който го вижда как играе по време на приятелски мач. 

Конъри ГЕТИ

Снимка: Getty

За щастие на киноманите, Конъри се насочва към развлекателното изкуство. През 1951 година става сценичен работник в Кралския театър в Единбург. Благодарение на третото си място в конкурса „Мистър Вселена“ той получава различни покани за участие в телевизионни продукции. Става статист в известно музикално шоу, което поставя началото на кариерата му. 

Актьорският пробив на Конъри идва през 1957 година в британския гангстерски филм „Няма път назад“. Година по-късно получава роля в „Друго време, друго място“, но Джеймс Бонд е този, който му отваря вратите към елита на Холивуд. Избран е да играе в „Доктор Но“ през 1962 година, след което идват още шест филма. 

Конъри понякога сам изпълнявал каскадите си, посвещавайки огромно време на физическата активност и работи с професионални каскадьори и инструктори, които му дават ценни съвети. Изоставя Бонд през 1967 година след „Човек живее само два пъти“, казвайки, че е разочарован от повтарящите се истории. Връща се обратно, след като наследникът му Джордж Лазенби не успява да се справи с ролята. 

Джеймс Бонд

Восъчни фигури на актьорите, изиграли Джеймс Бонд. Снимка: БГНЕС

Кариерата на Конъри потъва след филмите за агент 007, но се възродява с „Недосегаемите“, излязъл през 1987 година. Там той играе ирландския полицай Джим Малоун и успява да спечели „Оскар“ за поддържаща роля. През 1989 година е избран от списание People за най-секси мъж, на което 59-годишният тогава актьор отговаря „Е, няма много секси мъртви мъже, нали?“. 

Шон Конъри е имал честта да снима с легендарни режисьори като Алфред Хичкок, Сидни Лъмет, Стивън Спилбърг, Жан-Жак Ано и Брайън де Палма. 

През 2000 година той получава рицарско звание от кралицата – чест, за която се твърди, че е отложена заради подкрепата му за Шотландската национална партия. Актьорът винаги е заставал зад идеята Шотландия да се отдели от Великобритания и да стане независима от кралица Елизабет II. През 2006 година получава награда на Американския филмов институт за цялостно постижение. 

Конъри и

Шон Конъри и тенисистът Анди Мъри. Снимка: Getty

Избран е за най-великия жив шотландец през 2009 година и е удостоен с почетен докторант от Университета в Единбург за постиженията си в киното. Звездата никога не губи шотландския си акцент, въпреки многото години прекарани в чужбина. Той се мести да живее на Бахамите и заявява, че с гордост ще се върне в Шотландия, ако тя обяви своята независимост. 

Има две татуировки по тялото си – една с надпис „Мама и татко“ и друга с надпис „Шотландия завинаги“. 

Последната му роля в киното е през 2003 година, когато се появява в „Лигата на необикновените“. Заради огромната си любов към тениса, сър Шон Конъри често посещаваше турнири от Големия шлем, където беше посрещан с бурни аплодисменти от публиката. 

Конъри и

Шон Конъри и съпругата му Мишлин Рокбрюн. Снимка: БГНЕС

Сър Шон Конъри почина в събота на 90 години. В последните си дни той е бил заобиколен от сина си Джейсън и втората си съпруга – френската художничка Мишлин Рокбрюн, с която се женят през 1975 година. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари