IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грами 2021: Историческите моменти, за които трябва да знаете

25 ноември 2020 14 30

Наградите ще бъдат раздадени в края на януари

Снимка: БГНЕС

Фенове на музиката, вече може да започнете обратното броене до церемонията по раздаване на наградите „Грами“.

В сряда, 24 ноември, бяха обявени номинациите за най-престижната музикална статуетка. Имената на изпълнителите бяха съобщени от президента на Музикалната академия Харви Мейсън, който получи малко помощ от Дуа Липа, Гейл Кинг, Мики Гюйтън и Шарън Озбърн. С общо 84 категории, ще има доста златни микрофончета, които ще трябва да се раздадат през януари.

Бионсе е начело на номинациите, попадайки в цели 9 категории, следвана от Тейлър Суифт, Дуа Липа и Роди Рич, които ще се борят за шест статуетки. Megan thee Stallion, Джъстин Бийбър, DaBaby и Били Айлиш са с четири номинации. За най-важната награда – „Албум на годината“, ще се борят Тейлър Суифт, Дуа Липа, Пост Малоун, Джейн Айко, Coldplay, Black Pumas, Джейкъм Колиър и HAIM.

63-ата церемония „Грами“ ще предостави възможност на няколко артисти да запишат името си в историята. Сред тях са BTS, Хари Стайлс, Били Айлиш и Megan thee Stallion. И докато всички стискаме палци за различни изпълнители, може да се съгласим за едно: през 2020 година музиката беше едно от малкото неща, които ни повдигаха настроението.

Ето за кои исторически моменти трябва да внимавате на 30 януари

Бионсе

Бионсе не само се превърна в най-номинирана изпълнителка в историята на наградите „Грами“ (общо 79), но се и изравни със сър Пол Маккартни и стана вторият най-номиниран артист на всички времена. Кой е първият? Съпругът ѝ Джей Зи, който тази година попадна в три категории. Той, заедно с Куинси Джоунс, имат по 80 номинации.

Освен това, кралицата на музиката преди това беше изравнена с Барбра Стрейзънд за най-много номинации за запис на годината при жените, но сега вече титлата е само за нея. Бионсе е и едва вторият артист в историята, който успява да влезе в категорията „Запис на годината“ за една година. Първият е Фарел Уилямс, който сътворява история през 2014 година. Тогава той попадна в категорията като част от парчето „Get Lucky“ и като част от песента „Blured Lines“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beyoncé (@beyonce)

Като цяло Бионсе може да си тръгне от „Грами“ 2021 година като най-награждаваният артист в историята на наградите. За да се случи това, тя трябва да спечели четири от деветте си номинации. Ако спечели 8 пък, ще успее да подобри рекорда за най-много „Грами“ спечелени в една вечер.

BTS

Песента „Dynamite“ е номинирана за най-добро поп дуо/групово изпълнение и, ако BTS се изкачат на върха, те ще бъдат първият K-pop артист, който някога е печелил основна категория на грамите. Групата вече влезе в историята през 2019 година, превръщайки се в първия по рода си K-pop изпълнител, който получава награда „Грами“. Същата година те стават и първият K-pop представител, номиниран за най-добър запис.

Megan thee Stallion

Рапърката е номинирана за Най-добър изпълнител и ако спечели, ще се превърне в първия хип-хоп изпълнител, който се сдобива с наградата от 22 години насам.

Тейлър Суифт

Тейлър Суифт е напът да се изравни със Стиви Уондър, Франк Синатра и Пол Саймън за най-много победи в категорията „Албум на годината“. Тя получава номинация за най-новия си албум Folklore, който беше добре приет както от критиците, така и от феновете. Освен това, историята е на нейна страна, тъй като последните победители в тази категория бяха жени – Били Айлиш и Кейи Мъсгрейвс.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Дори Тейлър да не спечели „Албум на годината“, тя вече е влязла в историята, като е номинирана в категорията „Песен на годината“ за парчето Cardigan, което пише заедно с Арън Деснер. Това е петата ѝ номинация в този списък, което е повече от която и да е друга композиторка в историята на грамите.

Хари Стайлс

Хари Стайлс получи първата си номинация за награда „Грами“. Вторият му солов албум Fine Line попадна в три категории – Най-добър вокален албум, Най-добро солово изпълнение за Watermelon Sugar и Най-добро видео за Adore You. Ако спечели, Стайлс ще е първият член на групата One Direction, който взима „Грами“.

Били Айлиш и Финиъс

Били Айлиш и брат ѝ Финиъс спечелиха Песен на годината през 2019 година за „Bad Guy“. Сега те отново са номинирани в тази категория за сингъла „Everything I Wanted“. Ако спечелят, те ще бъдат първите композитори в историята на „Грами“, които взимат две последователни награди в една и съща категория.

Наградите „Грами“ ще бъдат раздадени на 30 януари 2021 година, а водещ ще бъде Тревор Ноа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари