IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антъни Хопкинс: Помислих, че „Мълчанието на агнетата“ е детска приказка

26 януари 2021 11 00

Актьорът, изиграл Ханибал Лектър, е имал съвсем друга представа за филма

Снимка: БГНЕС

Представяте ли си да гледате „Мълчанието на агнетата“ заедно с най-малките си деца? Да направите семейна вечеря, да изпукате пуканки и да поканите всички пред телевизора, за да наблюдават д-р Ханибал Лектър и неговите действия?

Звучи налудничаво, нали? Е, Антъни Хопкинс първоначално е имал такива планове, тъй като е сметнал, че „Мълчанието на агнетата“ е детска приказка. Актьорът влиза в ролята на д-р Ханибал Лектър, който е сериен убиец-канибал, назначен да помага на агент от ФБР (Джоди Фостър), за да хванат друг убиец, който е отвлякъл дъщерята на сенатор. „Мълчанието на агнетата“ носи на двамата главни актьори награда „Оскар“, както и взима статуетка за най-добър филм.

По наши спомени, лентата си е доста напрегната и страшна, но не това са били мислите на Антъни Хопкинс, когато е приел ролята. В ново интервю за Variety той признава, че не е знаел колко ужасяваща е самата история. Той разговаря с колежката си Джоди Фостър за поредицата Actors on Actors и описва първия си досег със сценария на филма.

„Попитах агента си дали това е детска приказка. Той ми отговори, че не е и, че ще играя с Джоди Фостър“.

Развълнуван, че ще си партнира именно с нея, Хопкинс приел сценария и го прочел на един дъх. Бил впечатлен от работата на Тед Тали и само след 10 страници разбрал, че това е най-доброто нещо, което някога е чел. Въпреки че първоначално е объркал каква ще бъде публиката на филма, Хопкинс се посветил изцяло на Ханибал и неговата извратена същност. Той толкова много влязъл в ролята, че дори по време на почивките си оставал д-р Лектър и плашил екипа. В един момент той попитал човек от снимачната площадка „Какво правиш в клетката ми?“.

Актьорът си спомня и за момент между него и режисьора Джонатан Деми, който го помолил да не застава пред камерата, защото блокира кадъра. Хопкинс обаче отказал и заявил, че по този начин може да помирише героинята на Фостър, когато тя върви към него по коридора. „Ти наистина си малко странен“, отговорил тогава Деми.

За щастие, в истинския живот Хопкинс е доста по-мил от Ханибал, но феновете все още го молят да изиграе нещо от „Мълчанието на агнетата“, когато го видят. Във филма садистичният доктор се хвали, че яде мозъка на жертвите си, като го гарнира с вино и грах. По време на разговора Фостър предположи, че почитателите все още питат актьора „Искаш ли едно вкусно червено вино?“, на което Хопкинс отговори „О, да. Постоянно го правят“.

Е, Антъни, явно „Мълчанието на агнетата“ изобщо не е подходящ за деца.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари