IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Дисни“ блокира „Питър Пан“, „Дъмбо“ и още анимации заради расизъм

30 януари 2021 12 00

В платформата Дисни+ те ще бъдат достъпни само за потребители над 7 години

Снимка: Getty

Компанията „Дисни“ направи изненадващ ход, който разгневи много родители.

Преди няколко дни в платформата „Дисни+“ някои от най-известните анимации бяха блокирани за деца под 7 години заради наличието на расизъм в тях. Става въпрос за филмите „Питър Пан“, „Аристократите“, „Семейство Робинсън“ и „Дъмбо“.

От „Дисни“ казват, че „Питър Пан“, който беше пуснат през 1953 година, показва обидни стереотипи, които са неподходящи за лица под 7 години. Малко след като филмът беше премахнат от детската секция, родители изразиха възмущението си от този ход. Един баща пише в социалните мрежи, че е заплатил необходимата такса, за да гледа детски филми с дъщеря си, но не е успял да намери „Питър Пан“.

„Тогава осъзнах, че някои от лентите са премахнати от детските категории. Бях шокиран“. Според медиите, „Питър Пан“ е бил премахнат, защото в него се показва индианско племе, което се казва „Червенокожите“.

Анимацията „Аристократите“ от 1970 година също не може да бъде намерена в детските категории, защото е блокирана заради расизъм. Във филмчето е включена сиамска котка, която носи името Шън Гън и е изобразена с дръпнати очи и бели зъби, които се свързват с външния вид на хората от Източна Азия. „Семейство Робинсън“ пък попада под ножа, защото в него са показани пирати с жълти или кафяви лица.

Една от най-известните анимации на „Дисни“ – „Дъмбо“ – е обвинена в подигравки към поробените афроамериканци в южните плантации. В една сцена в детския филм се вижда как безличните чернокожи работници се трудят на фона на обидни текстове на песни от рода на „Когато получим заплата, прахосваме всичките си пари“.

През октомври „Дисни“ включи в платформата си предупредителни изречения, свързани с расовите стереотипи. Притесненията бяха свързани с „Питър Пан“, „Аристократите“, „Дъмбо“, „Лейди и Скитникът“ и „Книга за джунглата“. „Дисни+“ внедри предупредителни надписи в началото на всеки филм, които стояха на екран в продължение на 12 секунди.

„Тази програма включва отрицателни описания и/или обида към хора или култури. Тези стереотипи бяха погрешни тогава и са погрешни сега. Вместо да премахнем това съдържание, ние искаме да признаем неговото вредно въздействие, да се поучим от него и да предизвикаме разговор, за да създадем по-приобщаващо бъдеще заедно“, се казва в съобщението. От „Дисни“ допълват, че се ангажират да създават истории с вдъхновяващи и амбициозни теми, които отразяват богатото разнообразие на човешкия опит по целия свят.

Решението за забраната на анимациите от детските акаунти е било взето от група външни експерти, които са били привлечени, за да преценят дали съдържанието е представлявало глобална публика. Въпреки че филмите остават достъпни в профилите за възрастни, те са с предупреждение за отговорност от страна на родителите. В уебсайта на „Дисни“ се казва, че макар да не можем да променим миналото, ние можем да го признаем, да се поучим от него и да продължим напред, за да създадем бъдеще, за което днес можем само да мечтаем.

„Дисни“ отдавна е критикувана заради включването на проблемни теми в някои от любимите си филми. Лентата Song of the South от 1946 година, която е заклеймена заради стереотипните представяния на афроамериканци след Гражданската война, не е включена в „Дисни+“ или в други стрийминг платформи. През юни феновете създадоха петиция, в която искат от „Дисни“ да премахнат всички герои от Song of the South от увеселителните си паркове във Флорида и Калифорния.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари